Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Per-Mathias Högmo kan sänka sin gamla klubb – och sno guldet: ”Betyder mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Serietvåan Häcken gästar ledande Djurgården i en svårslagen seriefinal under söndagen.

Hisingslagets tränare, Per Mathias Högmo, kan knipa guldet – mitt framför ögonen på sin gamla klubb.

– Klart att det hade betytt mycket, säger Högmo till SVT Sport.

Förra säsongen handlade för Häcken om krishanteirng och överlevnad i allsvenskan. Per Mathias Högmo tog över som tränare mitt under säsongen och ledde laget till en tolfte plats.

Nu är utgångsläget annorlunda.

– Om vi i januari hade sagt att vi skulle spela en toppmatch i dag, så hade det kanske varit bättre än vad vi då hade trott. Men samtidigt såg vi tidigt på säsongen att vi hittat ett bra lag och att vår metodik, kombinerat med spelarmaterialet, besitter en spets, säger Högmo till SVT Sport.

Favoritskapet på motståndaren

Häcken har hittills aldrig titulerats svenska mästare på herrsidan. Motivationen att plocka klubbens första guld är på topp, berättar huvudtränaren.

– Jag sa till spelarna att vi ska till Tele2 arena och spela på en fullsatt arena mot Djurgården och att det är många som hade velat vara i deras sits. 

Högmo har ett förflutet i Djurgården och skördade fina resultat under 2013 då han var huvudtränare för klubben.

– Vi möter ett Djurgården som haft en fantastisk resa sedan jag var där. Det har varit spännande att följa dem. De har blivit en stabil toppklubb i Sverige och har ett lag som spelat ihop under lång tid.

Favoriter under söndagen?

– Djurgården har varit en naturlig favorit till guldet inför den här säsongen, det är väl ingen överraskning. Vi kommer ju dit i en utmanarposition, tänker jag. Vi har en stor önskan att få fram vårt spelsätt och visa publiken hur Häcken spelar offensiv fotboll.

Ett betydelsefullt titelrace

Hur ska det bli att eventuellt ta guldet mitt framför ögonen på Djurgården?

– Jag spelade ju mot dem med Häcken i fjol, men då var det en helt annan sits. När vi kommer dit nu är det en jämnare. Men det är två härliga klubblag med en stark identitet på varsitt sätt. 

Vad hade SM-guldet betytt?

– Det betyder mycket för klubben som aldrig har varit där, men det är långt dit. Vi har sex matcher kvar.

INTERVJU: Se och hör intervjuerna med Häckens Per Mathias Högmo och Djurgårdens Joel Asoro inför toppmötet i spelaren nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Per Mathias Högmo och Joel Asoro. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.