Petronella Ekroth firar ligaguldet med Juventus. Foto: Privat

Petronella Ekroth om proffslivets baksidor: ”Lyxigt – men ensamt”

Uppdaterad
Publicerad

Petronella Ekroth, 29, var med och sköt ligaguldet till Juventus i går och jagar ännu en titel i cupfinalen nästa söndag.

Men kontraktet med storklubben går ut efter den här säsongen och framtiden är oviss.

– Det har varit väldigt lyxigt att få den här möjligheten, men också tufft och ganska ensamt, säger hon till SVT Sport.

I går säkrade Juventus ligatiteln när ASD Verona besegrades på bortaplan med 3–0. Petronella Ekroth visade vägen och nickade in matchens första mål.

Hennes första säsong i storklubben har varit en succé, och nästa söndag kan den bli ännu bättre när Fiorentina (tvåa i ligan en poäng bakom Juve) väntar i cupfinalen. Säsongens sista match.

Vad som händer sedan vet inte Ekroth.

– Jag har utgående kontrakt, men vet inte riktigt vad som händer om jag ska vara ärlig. Det har varit fantastiskt att få uppleva Italien som land och det har känts väldigt lyxigt att få den här möjligheten. Samtidigt har det varit väldigt tufft att bo själv och känts ganska ensamt ibland, säger hon till SVT Sport och utvecklar:

– Jag är en social person som tycker om att umgås med människor och det funkar inte riktigt så här. Det har varit en stor omställning och ett annorlunda liv. Jag har haft några jättebra stunder här och exempelvis fått spela Champions League, men det har samtidigt varit väldigt tufft.

”Kan verka som värsta drömlivet”

Så det är inte självklart att du förlänger?

– Nej, absolut inte. Proffslivet ser nog oftast mycket bättre ut än vad det är. Folks bild stämmer inte alltid med verkligheten. Att leva utomlands är inte bara guld och gröna skogar. Det tar jag i beaktande när jag ska ta mitt beslut.

Har du hemlängtan?

– Det har jag haft ganska mycket. Jag anser mig själv vara en stark person som klarar av att vara själv. Samtidigt önskar jag att jag hade kunnat dela det här med min pojkvän och familj.

Det låter nästan lite deppigt?

– Jag tycker att det är viktigt att man visar båda sidorna. Även om det utåt sett kan verka som värsta drömlivet så är sanningen inte alltid så. Jag har fått uppleva fantastiska saker som jag kanske inte hade fått göra annars, men samtidigt är det väldigt hårt arbete och uppoffringar som ligger bakom, säger Ekroth.

Har fått spela mittfältare

Spelmässigt har det också varit upp och ner. Svenskan har fått spela en hel del som innermittfältare i stället för som mittback där hon trivs som allra bäst.

I gårdagens seriematch utsågs hon till planens bästa spelare av sajten TuttoJuve.

– Tiden i Italien har varit väldigt annorlunda mot vad jag hade tänkt mig. Jag fick spela mycket på en ny position i början, men tycker att jag hela tiden har presterat väldigt bra. Jag är van vid att samma elva startar i ligan, men här kan man bli bänkad trots att man gjort det bra i matchen före. Det har varit mentalt jobbigt och jag är inte riktigt van vid det. Men jag är väldigt nöjd med min säsong och tycker inte att jag kunde ha gjort mer än det jag har gjort, säger hon.

Drömmer om A-landslaget

Petronella Ekroth har gjort 25 U19-landskamper och sju U17-landskamper, men aldrig fått chansen i A-landslaget.

Den drömmen finns fortfarande kvar.

– Självklart drömmer man om det samtalet. Man vill alltid representera sitt land. Men jag kan bara göra mitt bästa och sedan får vi se vad som händer. Jag fokuserar inte så mycket på det. Jag hoppas att det går bra för dem i VM. Jag är skittaggad, säger hon.

På söndag väntar alltså säsongens sista match, cupfinalen mot Fiorentina som har målvakten Stéphanie Öhrström i laget.

– Vi förlorade mot dem i supercupen i början av säsongen, men har vunnit båda mötena i ligan. Jag tycker att vi har känts som det starkare laget i de två senaste matcherna. Jag tycker att vi är knappa favoriter, men det blir tufft, säger Ekroth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.