Julia Karlernäs och Madelen Janogy. Foto: Bildbyrån

Piteå tog första SM-guldet efter drama

Piteå besegrade Växjö med 6-1 och tog klubbens första SM-guld efter att ha fått hjälp av Göteborg. De fick vänta några långa minuter innan guldhattarna kom fram.

– Det här är det sjukaste jag varit med om. Det har varit en sjuk vecka. Jag kan förhoppningsvis glömma bakåtpassningen mot Rosengård nu (0-1-förlust i måndags), learning by doing. Det är laget före jaget, vi har inga superspelare, jo vi har ju 21 stycken, säger June Pedersen till C More.

Det blev ett försiktigt firande när Piteåmatchen tog slut när de samlades i en ring. Då återstod det några minuter att spela i Göteborg. När Göteborg gjorde 4-2 bröt det stora jublet ut och spelarna dansade och hoppade i ringen. Det dröjde ytterligare några minuter innan guldhattarna, guldlöpsedlarna och guldtröjarna kom fram. Den påpälsade storpubliken vantapplåderade inför de glada spelarna som sprang ett ärevarv.

När Rebecca Blomqvist rann igenom och satte 3-2 för Göteborg mot Rosengård utbröt det stora jublet i Piteå. Men den ”rätta” pokalen var på plats i Göteborg. Piteå fick fira med en kopia.

Det var nervöst sista kvarten när det stod 2-2 mellan Göteborg och Rosengård och Piteå seglat iväg till en klar 5-1-ledning. Många av åskådarna var mer intresserade av ställningen på Ullevi, med blicken på mobilen, än den match som utspelades inför deras ögon.

”En magisk känsla”

– Det är så mäktigt, jag vet inte vad jag ska säga. Det är helt otroligt. Vi skulle bara gå ut och spela och njuta av matchen. Vi gör det här tillsammans och alla är så fantastiskt bra. Det var jättejobbigt att stå där och inte veta. Det var så skönt att höra att Göteborg hade 4-2, det var en magisk känsla, säger Madelen Janogy till SVT Sport efter att ha visat vägen med 1-0 och 2-0 efter två nickmål.

Medan spelarna sprang omkring i guldhattar och firade det historiska SM-guldet stod tränaren Stellan Carlsson lugnt och utan stora synliga känslor med mössan neddragen.

– Det är nästan svårt att ta in det. Det måste få sjunka in. Det är ju något stort för hela bygden, säger Carlsson till SVT Sport mitt i larmet.

Stor jubel när Göteborg gjorde 2-0

Det blev ett stort jubel på arenan när Göteborg gjorde sitt 2-0-mål mot Rosengård och det annonserades ut över arenan.

I början av andra halvlek gjorde Jocelynn Blankenship 3-1 efter en hörna som June Pedersen slagit från höger. Växjöspelarna fick inte bort bollen och Blankenship höll sig framme och tåfjuttade in den.

Ett par minuter senare höll sig Blankenship framme igen. Hon slog en hörna från vänster direkt i mål. Två mål på fem minuter efter att ha varit möllös hela säsongen för den 23-åriga amerikanskan ”Jo” som värvades till den här säsongen.

Julia Karlernäs kastade sig fram och nickade in 5-1 med 20 minuter kvar och jublet steg igen på arenan.

Snön låg vit på taken på arenan. Strax därefter sänkte sig kvällsmörkret.