Foto: Bildbyrån

Succéstart av Piteå: ”Glädje nu”

Uppdaterad
Publicerad

Ifjol: nästjumbo och ”räddad” av att bara ett lag åkte ur damallsvenskan. 

I år: näst högst i tabellen efter sex matcher.

– När man har gått igenom ett år som i fjol med mycket förluster och känt hur bittert det är. Då vill man fortsätta ha den känslan och glädjen som vi har nu, säger Piteås tränare Stellan Carlsson.

Piteå tog SM-guld 2018 men formkurvan har därefter pekat brant neråt.

I fjol var en blytung säsong för Norrbottenslaget som bara skrapade ihop fyra vinster och slutade näst sist.

Tack vare att ligan skulle utökas till i år slapp laget degradering och i år ser läget helt annorlunda ut sex omgångar in i säsongen.

Redan nu har Piteå vunnit fyra matcher och laget ligger tvåa i tabellen bara slaget av Rosengård.

”Glad att det blir effekt”

– Vi har jobbat på saker nu i 1,5 år snart och spelarna har lagt ner ett stort jobb. Man är glad att de nu får betalt för det, att det blir någon effekt. Det är väldigt mycket samma lag och elva som gjort det här. Vi tror verkligen på våra spelare som är här, säger lagets mångåriga tränare Stellan Carlsson.

Varför går det bättre i år?

– Vi har fått vara friska och tränat bra. Jag tycker vi är fysiskt bättre förberedda om man jämför med fjolåret. Sedan har vi fått ett år på oss att vara jobba på hur vi vill spela både försvar och anfallsspel. Vi har också lärt känna varandra mer på planen och vid sidan av. Det ena har gett det andra och vi har tagit lite kliv till.

Lång väg kvar

Men med bara sex av 26 matcher spelade är han ödmjuk inför utmaningarna som väntar.

– Att dra alldeles för stora slutsatser från enskilda matcher blir väldigt tokigt. Den stora nyckeln blir att kunna prestera på så hög nivå som möjligt under tid. Det är så otroligt jämt. Det är små saker som avgör.

Piteå möter Eskilstuna hemma på söndag.

KLIPP: Piteås snuvades på mål i senaste omgången (1/5):

Piteås säsonger sedan guldet

2018 Piteå 1:a

2019 Piteå 6:a

2020 Piteå 8:a

2021 Piteå 11:a

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.