Piteå ny serieledare i damallsvenskan – efter seger mot Hammarby

De slog i dag Hammarby med 2–1, och passerade därmed både dem och Häcken.

Matchvinnare: Anam Imo – som nu leder seriens skytteliga.

– Jävligt skönt, säger Piteås Olivia Holm.

Medan Hammarby är ett ganska väntat topplag är det en desto större skräll att Piteå har gått som tåget under seriens inledning.

Få, om ens någon, hade nog på förhand kunnat tippa att de skulle parkera som serieledare efter åtta omgångar.

Nigeriska avgjorde

Men efter att de i dag besegrat Hammarby med 2–1 på hemmaplan är det just det de gör.

– Jävligt skönt! Så klart jätteroligt, säger Piteås Olivia Holm till Viaplay.

– Just nu har vi ett riktigt bra ”flow”. Det är svårt att slå oss just nu.

Stor matchvinnare i dag blev den 22-åriga nigeriskan Anam Imo, som gjorde 2–1 i den andra halvlekens femte minut.

Sjätte målet för säsongen

På en lång frispark från egen planhalva blev det missförstånd mellan två Hammarby-spelare, och då kunde Piteås Katrina Guillou spela fram Imo som kunde lägga in bollen i mer eller mindre öppet mål. Därmed hade Hammarby för första gången denna säsong släppt in mer än ett mål i en match.

– Jag tycker att vi har ett bra snack i halvtidspaus och vill göra en bra andra halvlek. Men då bjudet vi dem på ett slarvmål, ett riktigt Piteå-mål. Så då får vi jobba i uppförsbacke i andra halvlek, så det är klart att det blir jobbigt då, säger Hammarbys lagkapten Alice Carlsson, som var mäkta besviken efter matchen:

– Det är självklart en enorm besvikelse att åka härifrån med noll poäng. Det känns som att Piteå vill mer och det är det som gör mig så irriterad.

Målet var Imos sjätte för säsongen, vilket gör att hon nu delar skytteligaledningen med Linköpings Cornelia Kapocs och Kristianstads Evelyne Viens. Det innebar även att hon nu satt nytt personbästa över antal mål på en säsong i damallsvenskan. Både 2019 (i Rosengård), 2021 och 2022 (båda säsongerna i Piteå) gjorde hon fem mål per säsong.