Foto: Bildbyrån

Platini kandiderar trots utredning

Uppdaterad
Publicerad

Uefa-ordföranden Michel Platini drar inte tillbaka sin kandidatur till ordförandeposten i Fifa trots att han finns med i en av utredningarna kring Internationella fotbollsförbundet Fifa.

– Jag är beslutsam, jag kandiderar för att bli Fifa-ordförande för att kunna införa de reformer som är nödvändiga för att återupprätta ordningen och trovärdigheten för världens fotboll, säger Europafotbollens ordförande.

Platini finns med i utredningen om den nuvarande Fifa-ordföranden Sepp Blatter, som avgår i februari, eftersom han fick en misstänkt utbetalning av Blatter på motsvarande 17,2 miljoner kronor 2011. Enligt fotbollshöjdarna var pengarna lön för arbete som Platini utförde mellan 1998 och 2002.

FIFA

”Inte gjort något fel”

Platini förklarar den sena utbetaningen med att Fifa inte hade råd att göra utbetalningen tidigare.

– Jag har inte gjort något fel, säger Platini.

Enligt en ekonomisk rapport på Fifas webbplats redovisade organisationen dock ett överskott på 115 miljoner schweizerfrancs, motsvarande nära en miljard kronor, i slutet av 2002.

– Fifa hade inga ekonomiska problem, säger en anonym källa till AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FIFA

Mer i ämnet