Katastrofen på fotbollsmatchen i Malang skakar Indonesien. Foto: TT

Polischef stängs av i Indonesien – ytterligare 27 poliser undersöks

Uppdaterad
Publicerad

Som en direkt följd av läktarkatastrofen i Indonesien har en polischef stängts av. Ytterligare nio polisbefäl har rönt samma öde. Dessutom granskas 18 andra poliser för användandet av tårgas i samband med katastrofen som krävde minst 125 liv i lördags.

Flera minnesceremonier har hållits runt om i Indonesien efter en av de värsta katastroferna i idrottens historia – som inträffade i staden Malang med 843 000 personer boende i citykärnan och 2,8 miljoner i storstadsområdet på östra Java.

En talesperson för rikspolisen i Indonesien uppger att Malangs polischef Ferli Hidayat stängts av och riskerar att få sparken, liksom nio andra polisbefäl. En utredning är tillsatt och ett etiskt polisråd kommer att ge sitt utslag, uppger AP.

Ytterligare 18 poliser utreds för sin roll i att tårgas sköts på arenan Kanjuruhan-stadion vilket förvärrade situationen där minst 125 personer dog (varav 32 barn) och ytterligare 323 personer skadades – några av dem i kritiskt tillstånd.

Endast hemmafansen var på plats

President Joko Widodo har stängt den högsta ligan, Premier Soccer League, tills säkerheten kan garanteras igen. Hemmalaget Arema har förbjudits att spela några flera hemmamatcher den här säsongen. Bortalaget Persebaya Surabaya fick inte ta med sig några fans – detta för att undvika våld på arenan. 

– Jag är redo att hjälpa till, även om det inte kommer att kunna ge offren livet tillbaka, sade Aremas ordförande Gilang Widya Pramana vid en presskonferens under dagen.

– Den här incidenten var bortom förutsägelse, bortom förnuft i en match som bara sågs av våra fans, inte en enda rivaliserande supporter, Hur kan den matchen döda mer än 100 människor? frågade sig Pramana.

Polisen går nu igenom material som fanns i 32 kameror på och utanför stadion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.