Fredrik Gårdare tycker det finns större problem än bengaler. Foto: BildbyrånVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Finns större problem inom svensk fotboll än bengaler”

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Gårdare, poliskommissarien som leder aktionsgruppen mot kriminella inom idrotten, är inte förvånad över den upptrappade konflikten mellan polis och fotbollssupportrar:
– Men det finns större problem inom svensk fotboll än bengaler.

Fredrik Gårdare som numer jobbar mot matchfixning och annat skumt inom svensk elitfotboll har självklart följt den försämrade relationen mellan polisen och supporterklubbarna i Allsvenskan.

– Man förstod ju att det skulle bli så här, det är inte överraskande. Men jag kan inte påstå att den sämre relationen mellan polis och supportrar förstört vårt jobb. Vi jobbar mer med organiserad brottslighet, mot matchfixning och oseriösa agenter och liknande, säger Gårdare. Där har fotbollen ett betydligt större problem att ta tag i, som helt förstör serier och klubbar.

Det började med att polisen stoppade stora flaggor för Gif Sundsvalls supportrar på Norrportens arena i Sundsvall, och fortsatte med kraftfulla, sedermera JO-anmälda, insatser runt omkring derbyt mellan Djurgården och AIK på Tele 2 Arena i Stockholm.

Fredrik Gårdare. Foto: Bildbyrån

Bekymrad Enquist

Svensk elitfotbolls Mats Enquist var väldigt bekymrad när han uttalade sig för SVT Sport i veckan:

– Polisen har slutat att kommunicera kring sin strategi med oss. Vi hade en bra dialog fram till 2017, numera sköter de kommunikationen med RF, sa Enquist.

Att polisen och klubbarna inte har någon dialog håller inte Fredrik Gårdare med om, även om han medger att RF (Riksidrottsförbundet) varit inblandat.

– Klubbledning och polisen träffas, liksom RF, och nu är ju ett större möte på gång också mellan klubbar och polisen på torsdag, för de direkt berörda.

Fredrik Gårdare, som tidigare öppnat för idén med att spela vissa allsvenska matcher inför tomma läktare, för att visa att hot och säkerhetsbekymmer inte får ta över, säger ändå:

– Debatten och kampen mot bengaler stjäl fokus från större problem inom svensk fotboll, säger Gårdare och ifrågasätter indirekt polisens stenhårda aktion mot flaggor som i sin tur misstänkts gömma bengaler på svenska läktare.

– Att hundratals poliser jobbar mot att få bort bengaler från läktarna tar ju resursen från annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer