Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en genomgång om vad som hänt i fallet kring de åtalade huliganerna och chatten som Pontus Jansson var med i. Foto: Skärmdump/Bildbyrån

Pontus Jansson petas som Malmö FF-kapten

Uppdaterad
Publicerad

Malmö FF:s utredning om Pontus Jansson är avslutad.
Han blir nu av med lagkaptensbindeln.
”Pontus Jansson befunnit sig i sammanhang och deltagit i diskussioner som inte är förenliga med varken föreningens värdegrund eller uppförandekod”, skriver Malmö FF på sin hemsida.

När åtal väcktes mot tolv personer för bland annat våldsamt upplopp i samband med en allsvensk match förra året visade det sig att MFF-försvararen Pontus Jansson fanns med i förundersökningen.

Jansson var inte misstänkt för brott, men han hade varit en del av olika chattgrupper, där flera av de åtalade också var med.

”Tagit allvarlig publicitetsskada”

Därefter har MFF genomfört en internutredning, och nu har de presenterat sitt beslut efter den.

”Malmö FF konstaterar att Pontus Jansson inte är misstänkt för att ha gjort något brottsligt samt att han tagit allvarlig publicitetsskada av de felaktiga uppgifter som förekommit i media”, skriver MFF på sin hemsida, och fortsätter:

”Dock har Pontus Jansson befunnit sig i sammanhang och deltagit i diskussioner som inte är förenliga med varken föreningens värdegrund eller uppförandekod.”

Kritik mot MFF i chatt

MFF har därför beslutet att Jansson tills vidare inte kommer att vara lagkapten för klubben, men han kommer att återgå fullt ut i ordinarie verksamhet då laget samlas efter semestern.

I chattarna har det bland annat riktats hård kritik mot Malmö FF:s ledning, samt skrivits olika antisemitiska ord, som Jansson inte tagit avstånd från i chattarna som finns med i förundersökningen.

Mittbacken valde själv att informera Malmö FF när det kom till hans kännedom. Han fick inte spela vårsäsongens avslutande allsvenska match mot Brommapojkarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.