Mike Dean delade ut rött kort till Tomas Soucek i helgen. Ett kort som överklagades och avstängningen har nu hävts. Foto: Clive Rose/TT

Premier League-domare dödshotad – tar nu paus

Uppdaterad
Publicerad

Premier League-domaren Mike Dean har bett om att få slippa döma någon match i ligan till helgen.

Anledningen är att han och hans familj har tagit emot flera dödshot efter att han delat ut två röda kort.

Hoten ska ha polisanmälts.

Det hela började med att Mike Dean gav rött kort till Southamptons mittback Jan Bednarek när de krossades av Man United med 9-0. Trots att Dean kollade på reprisbilderna med hjälp av VAR så valde han att visa ut Bednarek något som gav stor kritik i England.

Utvisningen överklagades av klubben och det engelska förbundet FA valde att häva avstängningen.

Men i lördags så hamnade Mike Dean i fokus igen när han visade ut West Hams Tomas Soucek. Tjecken gjorde en armrörelse i Aleksandar Mitrovic riktning, och träffade anfallaren i ansiktet med sin armbåge. Dean kollade händelsen på VAR och valde att ge direkt rött kort till Soucek. Något som retade upp många i England.

”Måste skämta med mig”

”Du måste skämta med mig! Det är inte rött kort på en miljon år. Så uppenbart av misstag. En struntsak”, skrev exempelvis Gary Lineker på Twitter.

Även denna gången överklagades det röda kortet och på måndagen kom beslutet från FA att Soucek slipper avstängning.

”Jag är glad över att beslutet kring mitt röda kort har ändrats. Jag har gjort över 200 matcher utan att få ett enda rött kort”, skriver Soucek på Twitter efter beslutet.

Men utvisningen har fått ett större efterspel än så. Enligt Sky Sports ska Mike Dean nu ha bett om att få ta en kortare paus från att döma i Premier League. Anledningen är att Dean och hans familj ska ha fått ta emot flera dödshot på sociala medier efter utvisningen av Soucek.

”Oacceptabelt”

Alla hot ska ha anmälts till polisen och domarbasen i Premier League, Mike Riley, säger att hoten är oacceptabla.

– Hot och missbruk av den här typen är helt oacceptabelt och vi stöder Mikes beslut att rapportera dessa meddelanden till polisen. Ingen ska behöva ta emot sådana här avskyvärda meddelanden, säger han i ett uttalande.

Dean kommer däremot att döma FA-cup matchen mellan Leicester och Brighton på onsdag.

Mer Premier League: Dubbla tavlor av Alisson – bjöd City på segern

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.