Wayne Hennessey. Foto: Bildbyrån

Premier League-målvakt frias efter ”Hitlerhälsning”

Uppdaterad
Publicerad

Premier League-laget Crystal Palaces fotbollsmålvakt Wayne Hennessey fångades på bild när han gjorde vad som såg ut som en så kallad Hitlerhälsning under en lagmiddag den 5 januari, skriver BBC.

Tidigare i april beslutade det engelska fotbollsförbundet FA att inte bestraffa 32-åringen för händelsen – då det inte gick att bevisa att han gjort det medvetet.

Nu har en skriftlig förklaring till friandet kommit från förbundet: ”Hennessey visste inte vad gesten betydde”.

Hennessey själv beskriver händelsen som helt oavsiktlig, att han inte visste vad en Hitlerhälsning var, utan jämförde rörelsen som något som liknar det han gör på planen när han vill ha bollen. Denna gång försökte han, enligt utsago, vinka på kyparen med högerhanden samtidigt som han ropade åt fotografen att skynda på med bilden.

Enligt förbundet har målvakten under förhören visat en ”beklaglig grad av okunnighet” gällande Adolf Hitler och nazismen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer