Premier League skärper regler för klubbägare. Foto: Bildbyrån

Premier League skärper regler för klubbägare

Uppdaterad
Publicerad

Personer som gjort sig skyldiga för brott mot mänskliga rättigheter ska inte kunna äga eller driva en Premier League-klubb.

Det är en av flera ändringar som ligans klubbar röstade igenom under torsdagen.

– Det är ordentliga förändringar, säger Kaveh Solhekol, reporter på Sky Sports.

De nya reglerna innefattar skarpare riktlinjer av så kallade ”diskvalificerande punkter” för klubbägare i Premier League.

Regeländringarna innebär att ligan inte kommer tillåta klubbägare eller klubbdirektörer som gjort sig skyldiga för brott mot mänskliga rättigheter. Samma sak gäller även för personer eller företag som utsatts för statliga sanktioner.

Ligan breddar även typen av brott som är diskvalificerande för klubbägare till att nu även innefatta våld, korruption, bedrägeri, skatteflykt och hatbrott.

”Testet har kritiserats”

Reglerna implementeras direkt för framtida ägarbyten och nya klubbdirektörer. Nuvarande ägare och klubbtoppar ska granskas årligen utifrån de uppdaterade reglerna.

– Det är ordentliga förändringar för nu kommer det bli mycket tuffare att gå igenom ägar- och direktörtestet. Testet har kritiserats en hel del förut, vissa har sagt att det är tandlöst och att det borde bli skarpare. Nu kommer ligan säga att de har lyssnat på den kritiken, säger Sky Sports reporter Kaveh Solhekol i en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.