Protester mot förbudet inför Sirius-matchen

Polisen förbjöd stora flaggor och banderoller på den allsvenska matchen Sirius-IFK Norrköping i syfte att motverka pyroteknik. Det protesterade gästande ”Peking” och Sirius supportrar mot inför matchen. Matchen slutade sedan 4-2 till gästerna.

– Det är en situation vi inte vill ha. Vi vill ha fans, flaggor och tifo. Det är det man spelar för, säger Norrköpings Linus Wahlqvist till SVT Sport.

Att polisen inte tillät större flaggor och banderoller har att göra med att man vill undvika att supportrar maskerar sig och därefter tänder pyrotekniska pjäser, såsom ”bengaler”.

Då svarade Sirius supportrar, som inte är kända för att använda särskilt mycket ”bengaler”, med att just den här matchen tända mycket pyroteknik inför avspark.

Även gästande Norrköping visade sympati med hemmalaget då laget hade med sig en flagga med texten ”Rädda svensk fotboll”.

– Det var självklart för oss spelare att visa stöd. Alla fick frågan och ingen ville inte vara med, säger Wahlqvist och fortsätter:

– Vi vill att kidsen som växer upp ska få se flaggor och sång.

Polisens strategi mot ordningsstörningar kopplat till idrott kallas villkorstrappan, och sedan 2019 har man vid flera tillfällen tvingat klubbar till publikneddragningar efter att pyroteknik används på läktarna.

Drömmål av Sirius

Sirius tog ledningen tidigt då Moustafa Zeidan fick på en riktig pangträff från utanför straffområdet. I den 20:e minuten kvitterade Norrköping genom Linus Wahlqvist.

Kort därefter hade ”Peking” vänt då Carl Björk satte 2-1 efter frispark.

Andra halvlek blev försenad på grund av ett akut sjukdomsfall på bortasektionen. ”Personen har fått vård och lämnar nu arenan med ambulans”, skriver Sirius på Twitter.

Då halvleken väl kom igång gjorde Björk sitt andra för kvällen och Kristoffer Khazeni fyllde på till 4-1. Khazenis fullträff var hans första i allsvenskan.

– Jätteskönt. Jag är tacksam över det målet, säger Khazeni till Discovery+.

På tilläggstid reducerade Sirius till 4-2.

KLIPP: Vad är villkorstrappan?