Djurgården svenska mästare trots mardrömsstart

Djurgården spelade 2-2 i Norrköping och säkrade SM-guldet efter stor dramatik. Efter en kvart låg stockholmslaget under med 0-2 samtidigt som Malmö öste in mål i Örebro. Men efter att skyttekungen Buya Turay gjort 2-2 fick man händerna på Lennart Johanssons pokal, ett grepp man aldrig släppte.

– Det är en obeskrivlig känsla, säger lagkaptenen Marcus Danielson

Efter de fem tilläggsminuterna stormade djurgårdsfansen planen. Säkerhetsvakterna som var utposterade fick retirera till de inre delarna av planen för att arrangören skulle kunna hålla en ordnad prisutdelning.

– Jag är så jävla tacksam över att få uppleva det här. Vi stod där på botten och jag mådde inte bra i andra halvlek. Vi har så jävla härliga killar, de är så coola. Den här matchen var rätt påfrestande. Vi tar vårt tolfte SM-guld, skrek sportchefen Bosse Andersson med tårarna i ögonen till SVT Sport medan kramkalaset tog över.

– Underbart, vi börjar ju skakigt men vi vet att vi är starka så vi var övertygade i paus, sa Djurgårdsmålvakten Tommi Vaiho till SVT Sport.

I mitten av den andra halvleken höll sig Buya Turay framme och gjorde det så viktiga 2-2 från nära håll, ett mål som säkrade skytteligatiteln. Det blev enorma glädjescener från de tillresta djurgårdfansen som hängde över räckena men stannade kvar på rätt sida.

SVT sände live från guldfirandet:

Rött kort gav Djurgården andrum

Med 20 minuter kvar stämpade Gudmundur Thorarinsson Djurgårdens Haris Radetinac och fick sitt andra gula kort och blev utvisad. Därmed tappade Norrköping den udd som krävdes för att orka göra ett segermål. Men Kalle Holmberg fick en jättechans att göra 3-2 för Norrköping med tio minuter kvar men djurgårdsspelarna, och framför allt fansen, kunde andas ut.

I upptakten av andra halvlek fick Djurgården det nödvändiga 1-2-målet och kontakt med en poäng och ett säkrat guld. Jesper Karlström slog till på halvvolley från distans och Isak Petterson fick till slut släppa in ett mål. Det var Norrköpings första insläppta mål på sju matcher.

Norrköpingsfans gjorde rusning före första målet

Efter ett par minuter sprang ett 20-tal norrköpingsfans från kortsidan bort mot djurgårdsfans på långsidan. Flera spelare från Djurgården sprang ut till de egna fansen och såg till att de inte skulle bli provocerade. Sex poliser kom sedan in och ställde sig mellan klackarna för att säkerställa ordningen.

Efter uppehållet på fyra minuter kunde Norrköpings Sead Haksabanovic slå hörnan och Rasmus Lauritsen få in bollen för 1-0 med sidan av kroppen.

Innan kvarten var spelad nickskarvade Haksabanovic nickskarvat in 2-0 efter att ha gått upp perfekt mellan djurgårdsbackarna på Christoffer Nymans fina inlägg. Då var Djurgårdens guld långt borta.

– Djurgården kommer ut i andra halvan på ett imponerande och bestämt sätt. Det kändes som att det skulle bli en kvittering efter stockholmarnas första mål. Sedan tycker jag att Dif kontrollerade matchen ända in i mål, säger SVT Sports expert Daniel Nannskog.

Sportchef Bosse Andersson var känslosam efter slutsignal:

Polisen: En acceptabel ordningsnivå

Trots mängder av djurgårdssupportrar som köpt biljetter på Östgötaporten blev det trots allt en ganska lugn match när det kommer till ordningsstörningar. Ingen person har skadats allvarligt, enligt polisen.

Polis och ordningsvakter har bland annat stoppat supportrar från att ta sig in på arenan utan biljett och även hållit isär supportergrupperingarna. De kunde dock inte hindra Djurgårdssupportrarna från att ta sig in på planen efter slutsignalen och fira det allsvenska guldet.

– Jag skulle inte säga att det har gått lugnt till, men vi har hållit en acceptabel ordningsnivå med tanke på förutsättningarna, säger polisens presstalesperson Björn Öberg till TT.

I Stockholm har polisen inga uppgifter om ordningsstörningar i samband med matchen mellan Hammarby och Häcken. Inte heller har det rapporterats något om stök runt alla krogar som visat fotbollsmatcherna.

– Jag känner inte till att det har varit något specifikt, säger polisens presstalesperson Eva Nilsson.