Foto: Bildbyrån

Räddade Eriksen – Kjaer och läkarna prisas

Uppdaterad
Publicerad

Det medicinska teamet som räddade livet på Christian Eriksen efter att den danske fotbollsspelaren fick ett hjärtstillestånd under EM-matchen mot Finland prisas.

Det gör även lagkaptenen Simon Kjaer.

De får ta emot ”Uefa Presidents Award” för sina insatser.

”Jag vill tacka Morten (Skjoldager), Morten (Boesen) och det medicinska teamet som hjälpte till på Parken den 12 juni. Ni gjorde ett fantastiskt jobb och räddade mitt liv. Jag vill även rikta ett stort tack till min lagkapten Simon (Kjaer) och mina lagkamrater i det danska landslaget för ert stöd, både den 12 juni och efteråt”, säger Christian Eriksen i ett pressmeddelande.

”Tack till alla supportrar som har skickat meddelanden till mig och min familj. Det betyder mycket och har gett oss styrka”, fortsätter han.

Det var i den första halvleken mot Finland som Christian Eriksen föll ihop på planen. Danmarks lagkapten Simon Kjaer var den förste att inse att något var galet med Eriksen efter att han fallit ihop under matchen och inledde hjärt-lungräddningen.

Läkarna på plats på Parken tog sedan över och fortsatte med livräddande insatser direkt på planen. Eriksen fördes senare till sjukhus för ytterligare vård.

”Det är något som kommer att vara med oss resten av livet. Laget reagerade som en enhet ... som ett lag, vi gjorde vårt yttersta för att hålla ihop, vara så hjälpsamma som möjligt och försöka ta oss igenom situationen. Jag försöker leda laget på och utanför planen, i alla aspekter av livet. Det är en av de största privilegierna i min karriär”, säger Simon Kjaer.

KLIPP: 60 sekunder: Eriksens kamp för livet (14 juni 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.