Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här kastas bengaler i derbyt Foto: Bildbyrån/TT

Eriksson fördömer läktarbråket: ”Det är katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Orolig stämning och bengaler som kastades fram och tillbaka. Derbyt mellan Djurgården-AIK avbröts när säkerhetsläget blev för osäkert.

Polisen har inlett en brottsutredning och skriver att ordningsvakter har blivit utsatta för våld.

– Jag tycker att det är förkastligt. Det sitter barnfamiljer där och kollar. Jag tycker det är katastrof. Det är en svart dag för fotbollen, säger Djurgårdens Magnus Eriksson till SVT Sport.

Spelarna lämnade planen, samtidigt som tv-bilder visade hur supportrar försökte attackera varandra i kurvan till ena kortsidan.

– Förmodligen där borta på läktaren finns det familjer. Det (som hände på läktaren) hör inte till fotbollen, säger Djurgårdens Haris Radetinac till SVT Sport efter macthen.

Polisen har inlett brottsutredning

Efter matchen rapporterades det om oroligheter även utanför arenan.

Polisen skriver på sin hemsida att en brottsutredning om våldsamt upplopp har inletts.

”Ett antal åskådare inne på arenan försökte attackera en annan grupp av supportrar. I samband med detta har det kastats knallskott och bengaliska facklor. Ordningsvakter som ingrep mot detta har utsatts för våld. Arbetet med att identifiera individer som deltar i det våldsamma upploppet har påbörjats av polisen” står det.

När SVT Sport pratar med Mats Jonsson, säkerhetsansvarig i Djurgården, efter matchen har han inte nåtts av några skadebesked vare sig från publik eller tjänstgörande personal. Då hade han precis suttit i ett långt möte med bland annat Polisen.

”Fanns på deras checklista”

Jonsson säger att det som startade händelsen på Tele2 Arena var att det tändes ett knallskott på den västra läktaren, i det nordvästra hörnet, följt av en bengal som kastades ”mot västra övre”.

– Ett antal individer hade en annan agenda än vad vi hade som arrangör av en fotbollsmatch. Jag skulle säga att de hade det här på sin checklista för att hävda sig eller på något sätt markera att det inte bara är på Friends Arena det händer tråkigheter.

Med tanke på att det har varit några incidenter den här säsongen, var ni dåligt förberedda?

– Absolut inte. Man får inte glömma bort att det inte blev någon konfrontation på läktaren vilket var det vi vill undvika. Folk nådde inte fram till varandra på grund av våra rigorösa avspärrningar och jag är även otroligt imponerad av den personal som arbetade på plats.

Men borde ni inte varit bättre rustade?

– Jag tycker att det fungerade väldigt väl i dag fram till den 85:e minuten, sedan kan man aldrig ta bort individuella problem och människor som bestämmer sig för att de vill förstöra. 40 vakter till hade inte gjort någon skillnad i dag. De som vill förstöra kommer dessvärre nästan alltid att lyckas, till exempel sker flygkapningar än i dag trots att det finns stora kontroller på flygplatser.

KLIPP: Magnus Eriksson om läktarbråket: ”Det är katastrof”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Eriksson: ”Det är katastrof”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.