Användandet av VAR har räddat Premier League från 100 felaktiga domslut den senaste säsongen. Foto: Paul Childs / BILDBYRÅN

Rapport: VAR räddar Premier League från 100 felaktiga domslut per säsong

Uppdaterad
Publicerad

På Sveriges nationaldag, den 6 juni, ska Premier Leauge-klubbarna rösta om VAR:s vara eller icke vara.

Lagom till omröstningen släpper Premier League en rapport som visar att det hade gjorts 100 fler felaktiga domslut per säsong om inte VAR hade använts.

VAR-debatten är en het potatis inte bara i Sverige utan också i England där Premier League-klubbarna i dag ska rösta om huruvida VAR (Video assistant referee) ska fortsätta användas eller inte.

VAR användes i Premier League för första gången säsongen 2019/2020 och systemet har sedan dess i tid och otid kritiserats både av fans och klubbarna själva.

VAR

I maj 2024 skickade Wolverhampton formellt in en motion där de ville ha en omröstning om det fortsatta användandet av VAR.

Dagen innan Premier League-klubbarnas årsmöte skickade Premier League ut rapporten ”Utvecklingsplan för VAR” till klubbarna som enligt BBC bland annat visar att det hade gjorts 100 fler felaktiga domslut per säsong om VAR inte hade används.

Vidare framkommer det i rapporten att VAR-användandet i den nyligen avlutade Premier League-säsongen ledde till fem felaktiga domslut jämfört med elva felaktiga domslut säsongen 2023/2023.

Samtidigt gjordes 105 korrekta VAR-domslut 2023/2024 och 111 2022/2023.

Två tredjedelar, det vill säga 14 av de 20 Premier League-klubbarna, behöver rösta emot VAR för att videodomar-systemet ska sluta att användas i världens största fotbollsliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VAR

Mer i ämnet