Grant Shapps meddelade om reseförbud till Turkiet. Foto: TT Nyhetsbyrån

Regeringen: Inga brittiska supportrar på Champions League-finalen

Uppdaterad
Publicerad

Planen är att ta in en del publik på herrarnas Champions League-final i Istanbul den 29 maj. Men inga av de lokala supportrarna till Chelsea och Manchester City kommer att kunna åka. Det meddelade den brittiska regeringen idag.

På grund av spridningen av coronaviruset i landet sattes Turkiet idag upp på Storbritanniens ”röda lista”. Det innebär att man inte ska resa dit utom i extrema fall.

Så även om planen är att ha publik på Ataturk-stadion, så kommer där inte vara några lokala brittiska supportrar.

Den brittiska transportministern Grant Shapps berättar att det engelska fotbollsförbundet just nu för diskussioner om att flytta matchen till England, men att beslutet är upp till det europeiska fotbollsförbundet Uefa.

– Storbritanninen har en framgångsrik historik av att arrangera matcher med publik, så det är något vi kan göra, säger han.

Just nu måste britter som varit i länder på ”röda listan” försätta sig i karantän i tio dagar på ett hotell som är godkänt av staten.

Det innebär i dagsläget även problem för de deltagande lagen som behöver någon form av undantagstillstånd för att kunna spela finalen. Om de försätts i karantän går det bland annat utöver de spelare som kort senare ska spela EM.

Turkiet har de senaste veckorna klivit upp på fjärde plats över världens länder med flest coronafall per dag och landet har stängt ned helt till och med den 17 maj.

Turkiska fotbollsförbundet hade hoppats kunna tillåta 4 000 supportrar från vardera finallag till Ataturk-stadion som tar in 75 000.

KLIPP: Chelsea klart för sin första CL-final – på nio år (5 maj)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.