Björn Eriksson Foto: Bildbyrån

RF tillsätter utredning av Björn Eriksson – ”Jag tycker det är riktigt”

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsförbundets visselblåsartjänst har tagit emot anmälningar mot organisationens ordförande Björn Eriksson.

Nu tillsätts en oberoende utredning.

– Det handlar ju om att Björn under den tid han är ordförande i RF också varit ordförande i Säkerhetsbranschen, säger förbundsjuristen Elin Johansson till SVT Sport.

Riksidrottsförbundet, RF, har tillsatt en oberoende utredning av ordföranden Björn Eriksson.

Eriksson har granskats av Expressen under de senaste veckorna. RF:s förbundsjurist Elin Johansson bekräftar för SVT Sport att samtliga anmälningar har med granskningen att göra.

– Det handlar ju om att Björn under den tid han är ordförande i riksidrottsförbundet också varit ordförande i Säkerhetsbranschen, och att de här två uppdragen varit oförenliga med varandra. Det är ju det som de här visselblåsningarna handlar om, på lite olika sätt.

Johansson berättar att under perioden mellan 31 maj och 2 juni mottog RF tog hela 171 anmälningar till sin visselblåsartjänst.

Kommer hans post påverkas på något sätt under utredningen?

– Nej, inte i nuläget.

Eriksson kommenterar

Sedan visselblåsartjänsten, som är ett alternativ då det av någon anledning inte är möjligt att ta ärendet till förening eller förbund, tillsattes i november 2018 är anmälningarna mot Björn Eriksson det ärende väckt mest uppmärksamhet.

– Tjänsten har varit på plats sedan i höstas. Under den tiden fått in cirka 70 ärenden som handlar om allt möjligt. Sedan kom den här om Björn, säger Elin Johansson.

När SVT Sport når Björn Eriksson är han inte speciellt förvånad över att bli utredd.

– När det kommer in cirka 180 anmälningar som säger att det är fel hit och dit är det klart man måste utreda, det står i bestämmelserna. Så är spelets regler. Det som är lite trist när det är massanmälningar är att det känns som det är en del av ett propagandakrig. Egentligen är den här funktionen (visselblåsartjänsten) till för allvarliga grejer, som till exempel övergrepp mot barn. Det känns lite dumt, men bestämmelserna är sådana. Det vore helt fel om jag skulle säga att vi struntar i det, säger han till SVT Sport.

Inte orolig

Känner du dig utsatt för en häxjakt?

– Ja, lite grann. Det är ju inte 180 människor som själv, oberoende av varandra, kommit på att den där Eriksson är en riktig filur, han har nog hittat på både det ena och det andra. Utan det är en del i ett slags opinionspåverkansarbete. Det är tillåtet i och för sig, men det är inte speciellt kul.

Ser du det inte som allvarligt att du fått 180 anmälningar emot dig?

– I det här fallet ligger användandet av opinionsbildande bakom det hela. Det är ju inte 180 människor, oberoende av varandra, som kommit på det här.

Hävdar du fortfarande att du inte begått något fel?

– Det gör jag defintivt.

Är du orolig?

– Nej, det är jag inte. Jag skulle vara mer orolig om vi inte hanterade det. Vad det än är ska det utredas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.