Flyttlasset gick från Hammarby till Milan – och nu har Emil Roback debuterat. Foto: Bildbyrån

Talangen gjorde efterlängtad debut: ”Ett minne för livet”

Uppdaterad
Publicerad

Svenske Milantalangen Emil Roback, 18, tränar till vardags vid Zlatan Ibrahimovics sida och har länge längtat efter att få göra tävlingsdebut för a-laget.

När matchen mot Genoa i italienska cupen gick till förlängning fick han uppfylla sin dröm.

– Att få göra debut på San Siro med en av världens finaste klubbar, det var mäktigt, säger Roback till SVT Sport.

Milan tog, utan Zlatan Ibrahimovic i laget, emot Genoa på San Siro i åttondelsfinalen av italienska cupen och var ett tag illa ute. Matchen tvingades till förlängning – där Milan var numret starkare och till slut lyckades gå upp i en 3-1-ledning.

Tre minuter återstod.

Då fick den svenske Milantalangen Emil Roback, som under sommaren 2020 lämnade Hammarby för spel i storklubben, göra debut.

– Egentligen är det helt sjukt, faktiskt; att få göra debut på San Siro med en av världens finaste klubbar, det var mäktigt. Det var bara tre minuter, men jag är jättetacksam för det också. Det var sjukt, en jätteskön känsla, säger Roback till SVT Sport.

– Så mycket folk som kollade på matchen och att få bära Milantröjan. Jag kände att jag ville visa mycket mer, jag fick kanske mycket boll också. Men det var fantastiskt att få spela.

”Hann inte tänka”

När lagets tränare Stefano Pioli bad Roback värma upp och göra sig redo för byte, hann han inte fundera mycket.

– Det var det som var grejen. Jag tänkte inte alls, jag hade så mycket adrenalin i kroppen. Allt gick så fort bara. Jag bytte om jättesnabbt och så stod jag där och skulle bytas in. Och jag kommer ihåg första gången jag fick bollen under matchen, då började folk jubla.

– Jag har inte hört något sådant tidigare. Ett minne för livet.

Gratulerades av Zlatan

Roback har suttit på bänken vid flera tillfällen tidigare – men minuterna mot Genoa är hans första i en tävlingsmatch.

– Det bästa var nog att jag fick bekräftelse på jobbet jag lagt ner och det ger mig styrka att fortsätta. Nu fick jag liksom som en belöning efter att ha jobbat hårt.

Efteråt gladdes hans lagkamrater åt spelminuterna. Ibrahimovic, som är en ledarfigur både för 18-åringen och de andra spelarna i laget, gratulerade honom.

Roback förklarar att han trivs väldigt bra i Milan och känner sig ”som hemma”.

Vad är nästa mål?

– Det är bara att fortsätta jobba hårt och få så mycket speltid med a-laget som möjligt. Jag och Pioli har inte pratat jättemycket, men jag känner att jag har förtroende så det är bara att fortsätta.

MER FOTBOLL: Emil Roback om Ibrahimovic: ”Hans mentalitet är sjuk”

Coppa Italia

AC Milan logo

AC Milan

3 - 1

1-1 (Fulltid)

Genoa logo

Genoa

Stadio Giuseppe Meazza, Milano
Publik: 13325
Domare: Gianluca Aureliano

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.