SVT:s utrikesreporter i Italien Jennifer Wegerup och världsstjärnan Cristiano Ronaldo. Foto: Bildbyrån

Så skriver Italien om Ronaldo: ”En försiktigare hållning”

Uppdaterad
Publicerad

Rapporteringen om Cristiano Ronaldo i Italien är försiktigare än den i Sverige.
Det menar SVT:s utrikesreporter Jennifer Wegerup som har jobbat i landet i över 30 år.
– Men det här är ingenting som kommer låta sig sopas under mattan utan det kan bli ett bekymmer för Ronaldo, säger hon.

Det är en turbulent tid just nu för Cristiano Ronaldo som anklagas för att ha våldtagit en amerikansk kvinna i Las Vegas för nio år sedan – något han själv nekar till.

Tyska Der Spiegel påstår att världsstjärnan förgrep sig på en kvinna för att sedan ha betalat henne närmare tre miljoner kronor för att tysta ner saken.

Sedan i juli spelar Ronaldo i Turin-laget Juventus och är hela Serie A:s starkast lysande stjärna.

SVT:s utrikesreporter Jennifer Wegerup har under 30 år jobbat i Italien med att bevaka nyheter, politik, kultur och sport. Hon har följt skriverierna i landet den senaste tiden.

”Inga fördömande krönikor”

– Generellt sett är man lite avvaktande för att se var det här tar vägen. Det är stora artiklar i de största medierna och det pratas om det här i tv, men det är inga fördömande krönikor till exempel. Man rapporterar, men undviker att ta ställning.

Det är en försiktigare hållning?

– Ja, absolut. Dels har det att göra med klimatet i landet. Metoo var stort i Italien, men inte alls lika stort som i Sverige, det går knappt att jämföra. Dels har det att göra med att han är ligans största stjärna och spelar i Juventus som är en mäktig klubb.

”Sopas inte under mattan”

Historien har blivit en stor snackis i Italien, men åsikterna går isär. Vissa är skeptiska till Ronaldos förklaringar, andra tycker att det handlar om förtal.

– Det finns de som tycker att det här är ännu en tjej som vill smutskasta, medan andra menar att det stämmer in i bilden som finns av Cristiano Ronaldo.

Har rapporteringen ändrats över tid?

– Lite kanske. Nu har man märkt att det här inte är något som kommer att låta sig sopas under mattan utan det kan bli ett bekymmer för Ronaldo. Sedan är det klart att hela ledarstaben i Juventus följer det här noggrant för att se var det tar vägen, säger Jennifer Wegerup.
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer