Rosengård överlägset i historiska derbyt

För första gången någonsin spelades det ett Malmöderby i Damallsvenskan. Det var mellan Rosengård och Limhamn Bunkeflo. Rosengård var det överlägset bättre laget och blev i och med sin 3–0 seger historiskt.

– Det var inte vår bästa match, men skönt att vi höll nollan och att vi gjorde tre mål, sa Lieke Martens.

Idag skrevs Damallsvensk-historia när Rosengård–Limhamn Bunkeflo mötte varandra. Det var första gången ett Malmöderby spelats.

Gästande Limhamn Bunkeflo spelade offensivt med hög press i försvaret. Det var något som Rosengård tog vara på, framförallt på vänsterkanten och genom djupledsspel på Lotta Schelin.

I tionde minuten kom Ella Masar på kanten och gjorde ett misslyckat inlägg som ändå blev farligt när det tog i ribban.

Minuten senare kom första målet. Alexandra Riley snodde bollen vid halva plan, sprang längs vänsterkanten och slog in ett inlägg till Lieke Martens.

Men gästande laget kämpade på. Bunkeflo fick en hörna och Rosengårds målvakt fick inte tag i bollen. Bollen flög fram och tillbaka mellan de olika lagen men till slut lyckades Rosengård få bort bollen. Men närmare än så kom inte gästerna något mål i första halvlek.

Martens tvåmålsskytt

Istället gjorde hemmalaget 2–0 genom den farliga vänsterkanten. På ett liknande sätt som första målet. Riley slog ett inlägg som Martens kan trycka in i mål.

Andra halvlek såg liknande ut. Rosengård pressade på vänsterkanten och med djupledsbollar. Gästerna fick ett par bra lägen med bland annat ett volleyskott strax utanför stolpen och en liknande hörna som i första halvlek. Denna gången räddade Rosengård bollen på mållinjen.

Men i 88:e minuten kunde Iva Landeka slutställe slutresultatet till 3–0 för hemmalaget som då tog en historisk seger.

– Det var inte vår bästa match, men skönt att vi höll nollan och att vi gjorde tre mål, sa Lieke Martens efter matchen.

Nu hoppas lagen att på att det ska komma ännu fler och se returmötet i augusti.