Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska samarbetet mellan Rosengård och FC Köpenhamn fungera. Foto: Lars Dareberg

SVT Sport avslöjar: Rosengård och FC Köpenhamn inleder samarbete: ”Dubbelklubbarna är framtiden”

Uppdaterad
Publicerad

Rosengård och FC Köpenhamn inleder ett samarbete. Fokus ligger på utveckling av talanger på herr- och damsidan. Rosengård hoppas partnerskapet ska leda till att säkerställa ett damlag i Europa och ge mer inkomster via försäljningar.

– FCK är Nordens ledande klubb, det är en unik möjlighet för oss, säger Rosengårds ordförande Håkan Wifvesson till SVT Sport.

Rosengårds framtid har sett mörk ut utan draghjälp från ett elitlag på herrsidan i en fotbollsvärld av växande dubbelklubbar. Nu har laget hittat en egen variant och hoppas på ett lyft i och med samarbetet med FC Köpenhamn.

– Ett jätteviktigt samarbete. Det är tydligt att dubbelklubbarna är framtiden. Vi märkte att vi behövde göra något, säger Wifvesson.

Rosengård har, förutom dam- och flicklag, flera pojklag samt ett herrlag i division 1. Herrlaget blir nu en verksamhet som får tydligare elitsatsning i och med samarbetet.

– Vi gör en omvänd resa. Vi har ett damlag men kommer investera i både flickor och pojkar. Och hoppas på det sättet att kanske på sikt få upp ett A-lag i superettan för att kunna vara en dubbelklubb på den nivån, säger Wifvesson.

Lyckad talangutveckling

FC Köpenhamn har under de senaste 15 åren satsat stort på talangutveckling och lägger cirka 50 miljoner kronor per år, enligt podcasten Mediano. 2023 sålde FCK Victor Kristiansen för omkring 225 miljoner kronor och Hákon Haraldsson för runt 200 miljoner kronor.

Rosengårds ordförande hoppas att utvecklingen av pojkspelare kan resultera i att den svenska klubbens ekonomi lyfter.

– Kan vi sälja vidare en spelare så är hela satsningen hemma ekonomiskt. Skulle vi få två spelare som vi kan sälja vidare så innebär det egentligen att vi kan investera mer för att göra utbildningen bättre med faciliteter, tränare och ledare, säger Håkan Wifvesson.

Samarbetet är i startgroparna. FCK ska göra en behovsanalys samt affärsplan för samarbetet.

– Det unika i det här samarbetet är att det pågår i två länder. Det vill säga att vi ska konkurrera i Danmark och Rosengård ska fortsätta i Sverige. Men om någon ska ut i Europa så kräver det att vi samarbetar i ett nordiskt perspektiv, säger Sune Smith-Nielsen, talangdirektör.

Samarbetet mellan FC Rosengård och FC Köpenhamn i korta drag

  • Rosengård hjälper FCK att starta damlag.
  • FCK hjälper Rosengård med talangutveckling för både flickor och pojkar.
  • Erfarenhetsutbyte gällande sociala projekt. Rosengård har länge arbetat med exempelvis arbetsmarknadsprojekt. Köpenhamn vill börja med liknande verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.