Luis Rubiales riskerar böter till fyra års fängelse. Foto: BILDBYRÅN

Rubiales förhörs om sexuellt ofredande på fredag

Uppdaterad
Publicerad

Den skandalomsusade ordföranden för det spanska fotbollsförbundet, Luis Rubiales, ska infinna sig inför en undersökningsdomstol i Madrid på fredag klockan 12. Han riskerar böter till fyra års fängelse.

Rubiales står anklagad för sexuellt ofredande.

Rubiales kysste spelaren Jennifer Hemoso på munnen under prisutdelningen i VM-finalen utan hennes samtycke, vilket enligt nyreviderad spansk lag kan ses som sexuellt ofredande.

Straffet för en påtvingad kyss kan vara allt från böter till fyra års fängelse.

Rubiales är redan avstängd av Fifa, ett straff på 90 dagar, och men vägrade i det längsta att avgå trots att 81 spelare inlett en bojkott av landslaget, elva landslagsledare hoppat av och hans eget förbund krävde hans avgång efter uppträdandet i finalen i Sydney 20 augusti.

Först i söndags meddelade Rubiales, som även är vice ordförande i Uefa bredvid svensken Karl-Erik Nilsson, sin avgång.

– Jag kommer avgå, för jag kan inte fortsätta mitt arbete, sade han och berättade att han tagit beslutet tillsammans med sin familj.

Detta har hänt i spanska kysskandalen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rubiales utreds nu för övergrepp. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.