Ryska idrottsministern, Vitalij Mutko, anser att rapporterna från Marseille är överdrivna. Foto: TT

Ryska idrottsministern: Ingenting hände

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollseuropa vaknar upp till nattsvarta rubriker efter den ryska attacken på engelska fans inne på Stade Vélodrome efter 1-1-matchen igår kväll. Samtidigt menar den ryska idrottsministern, Vitalij Mutko, att ingenting hände. ”Det var ingen konfilkt, det är överdrivet”, skriver statsägda Russia Today.

Under tre dagar har ryska och engelska fans drabbat samman i våldsamma konfilkter i centrala Marseille. Efter en sen rysk kvittering i mötet melland England och Ryssland tog såg våldet även in på läkatren då ryska fans attackerade engelska fans inne på Stade Vélodrome.

– En del av de ryska supportrarna beslöt sig helt enkelt för att attackera delar av läktaren och de engelska fansen. Några av dem bråkade tillbaka, men den stora merparten av dem flydde, blev jagade upp mot gångarna, säger Radiosportens Richard Henriksson till SVT Nyheter.

Fotbolls-EM

”Det fanns ingen konflikt”

Filmer och bilder på attackerande ryska fans spreds som en löpeld på sociala medier och Uefa har rapporterat att de satt igång en utredning av händelserna.

Rapporterna om en utredning av accepterats av den ryska idrottsministern, Vitalij Mutko. Däremot har han inte samma syn på händelseförloppet som många andra.

– Det fanns ingen konflikt, det är överdrivet. I själva verket är allt bra här, säger Mutko till statsägda Russia Today.

”Dålig säkerhet”

Istället för att kritisera de ryska fansen gav han sig på säkerheten inne på arenan.

– När matchen slutade, fanns det ingen barriär mellan läktarna. Britterna var upprörda, naturligtvis, men det hela löstes snabbt, säger Mutko.

Helt ovetandes om vad som skett på Stade Vélodrome verkar den ryska idrottsministern dock inte vara. Till ryska sputniknews.com säger han – apropå Uefas utredning:

– Vad jag har förstått kommer Uefa att bötfälla oss. Fansen agerade på ett oacceptabelt sätt. Vi kommer nu att identifiera och straffa dem alla, säger Vitaly Mutko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet