Ryssland skrällde mot Italien

Ryssland skrällde och tog tre poäng mot Italien efter en drömöppning i den första halvleken. Stor dramatik i slutet när Italien tryckte på för en kvittering och hade en boll på mållinjen. Men närmare än 2-1 kom aldrig de blåklädda och ryskorna vann sin första EM-match någonsin.

Att vinna denna öppningsmatch var kanske viktigare för Italien och Ryssland än för något annat lag i detta EM. Detta då det är Sverige och Tyskland som väntar i match två och tre för dessa nationer.

Rysk chock i första halvlek

Med det sagt, fick Ryssland en drömstart för att utmana jättarna i Grupp B. Detta när lagets mittfältsstjärna, Elena Danilova, höll sig framme och krutade in ledningsmålet från 20 meter redan i matchens nionde spelminut. En svår studs framför målet ställde den italienska målvakten, Chiara Marchitelli.

Läs även: Caroline Seger laddad inför premiären

Ryska ledningsmålet var en skrällöppning på den här matchen och värre skulle det bli för Italien. För i matchminut 27 kom en hörna från vänster och trots full uppvaktning från två blåklädda spelare, kunde en annan Elena, nämligen Morozova, utöka till 2-0.

Det var också resultatet vi hade med oss in till halvtidsvilan.

Morozova firar sitt 2-0-mål mot Italien. Foto: TT Nyhetsbyrå

Massivt bollinnehav gav nerv

I andra halvlek flyttade Italien upp spelet, men den ryska försvarsmuren höll sig stark och hade sällan några planer på att lämna eget straffområde. När timmen var spelad, dominerade italienskorna bollinnehavet (62-38%), men bolltempot var för lågt.

Övertaget skulle till sist visa sig ge resultat.

Först i den 87:e spelminuten kom reduceringen. Ilaria Mauro – som gjorde fem mål på fem matcher i EM-kvalet – var det som gav Italien hopp om poäng.

Ryskorna blev ordentligt tillbakapressade och redan två minuter efter 2-1-målet hade de azurblå en kvittering i nätmaskorna – men målet dömdes bort för en tveksam offside.

Boll på mållinjen

Fem tilläggsminuter visade fjärdedomaren upp och forceringen fortsatte. Bollen lyftes gång på gång in i det ryska straffområdet och i minut 93 låg bollen och snurrade på den ryska mållinjen.

Men närmre än så kom inte italienskorna som nu satt sig i en oerhört svår sits i Grupp B. Desto roligare för Ryssland som fullbordade sin skräll och tog välbehövliga poäng inför matcherna mot Sverige och Tyskland som nu väntar.