Så går Sverige till EM

Uppdaterad
Publicerad

Efter segern mot Liechtenstein är Sverige garanterat minst en plats i playoff. Chansen finns också att gå direkt till EM, men den är liten.

Österrike har redan säkrat gruppsegern. Sverige är två poäng efter Ryssland. Förutsättningarna inför de två återstående matcherna var att Sverige, för att ta en av de två direktplatserna, var tvunget att ta tre poäng mer än Ryssland. Om de båda hamnar på samma poäng blir Ryssland tvåa tack vare inbördes möten.

Efter att både Sverige och Ryssland vunnit mot Liechtenstein respektive Moldavien är förutsättningarna givna inför den sista omgången:

EM-kval fotboll

För att Sverige ska gå direkt till EM behöver man vinna hemma mot Moldavien samtidigt som Ryssland förlorar mot Montenegro. Alla andra scenarion gör att Sverige slutar trea i gruppen och därmed går till playoff.

Detta gäller i playoff

Om Sverige blir trea i gruppen väntar playoff. Den bästa grupptrean bland de nio grupperna blir klar för EM, resten gör upp om de fyra sista platserna i playoff. Sverige har i teorin en liten chans att bli bästa grupptrea men det är inte troligt. I playoff kommer de åtta landslagen att delas in i två grupper inför lottningen, oseedade och seedade baserat på Europarankningen, som sedan lottas mot varandra.

Playoff lottas 18 oktober. Dubbelmötena spelas 12-14 november med returer 15-17 november. I dagsläget talar det mesta för att Sverige blir ett av de fyra seedade lagen.

Klippet i spelaren ovan gjordes inför Sveriges match mot Liechtenstein.

Sveriges grupp

Resterande matcher:

12 okt: Sverige-Moldavien, Österrike-Liechtenstein och Ryssland-Montenegro

Grupp G

1 Österrike      9 8  1 0  19-5 25

2 Ryssland      9 5  2 2  19-5 17

3 Sverige        9 4  3 2  13-9 15

4 Montenegro     9 3  2 4   10-11 11

5 Liechtenstein  9 1  2 6   2-23 5

6 Moldavien      9 0  2 7   4-14 2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet