Foto: Bildbyrån

Göteborgs­tränarens totalsågning – trots kryss: ”Sämre än så här kan vi inte spela”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag möts Göteborg och Kristanstad i svenska cupen-final. Söndagens damallsvenska ”genrep” lagen emellan slutade oavgjort 2-2 – då brann det till i Göteborgslägret.

– Sämre än såhär kan vi inte spela, säger tränaren Marcus Lantz till SVT Sport.

Inför andra halvlek hade hemmalaget Kristianstad ledningen med 2-1. Något otippat då Göteborg spelmässigt dominerat framför allt matchens första 30 minuter. Skånelaget förlorade förvisso bara en match på hemmaplan förra året, men den förlusten kom mot just Kopparberg/Göteborg.

Och i 60:e matchminuten kom det viktiga kvitteringsmålet för göteborgarna. I en halvrörig situation i Kristianstad-boxen nådde bollen landslagsspelaren Julia Zigiotti Olme som positionerade sig rätt och nätade.

”Det är som ett flipperspel”

Matchen stod nu 2-2 och spelet blev alltmer böljande, där det var svårt att utröna vilket lag som var starkast.

– Det är som ett flipperspel det här, konstaterade SVT:s expert Frida Östberg med knappa tio minuter kvar att spela.

Båda lagen hade chanser i matchens slutminuter, men Göteborg pressade på hårdast. Men inget mål och 2-2 slutade mötet.

Efteråt är Kopparberg/Göteborgs tränare Marcus Lantz självkritisk:

– Vi har ett passningsspel som är under all kritik, vi har för många bolltapp, vi får omställningar emot oss. Vi är för dåliga helt enkelt, säger han till SVT Sport.

Starkt avslut på första halvlek av Kristianstad

I första halvlek hade Kristianstad stått för två snabba mål i slutminuterna innan pausvilan. Kvitteringsmålet till 1-1 kom på straff, ett beslutsamt högerskott av Therese Ivarsson som gick i nät trots att Göteborgsmålvakten Jennifer Falk gick åt rätt håll.

Utökningen kom när Svava Ros Gudmunsdottir, som varit het i matchen, i läge tre mot två gick på skott – som via Jennifer Falk gick i mål. Men tyvärr för hemmalaget fick Rós Guðmundsdóttir senare lämna planen på grund av skadekänningar.

– Att Svava går av planen är ett problem för oss. Hon fick ont redan i första halvlek och att vi förlorar henne är avgörande då hon är väldigt viktig både i försvarsspelet och som största hot framåt, säger Kristianstads tränare Elisabet Gunnarsdottir till SVT Sport.

På onsdag väntar cupfinal

Mötet kan ses som uppvärmning inför onsdag, när lagen möts i svenska cup-finalen. Om matchbilden följer samma mönster som i dag, pekar allt på att det blir en svängig tillställning.

– Jag ser framför mig något liknade som idag. Det blir en jämn match mellan två lag som vill vinna guld. Vi kommer gå in för att för att ta vårt första guld, det är vår dröm, säger Elisabet Gunnarsdottir.

– Ska jag vara krass så kan jag säga att sämre än såhär kan vi inte spela. Jag hoppas få se en bättre prestation på onsdag, för annars tror jag vi kommer förlora, säger Marcus Lantz.

OBOS Damallsvenskan

Kristianstads DFF logo

Kristianstads DFF

2 - 2

Kopparbergs/Göteborg FC logo

Kopparbergs/Göteborg FC

Kristianstads IP, Kristianstad
Publik: 712
Domare: Tess Olofsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.