Så här avgörs Nations League – EM-plats i potten

Publicerad

Nations League är en landslagsturnering som delvis ersätter betydelselösa landskamper. Dessutom har man en chans att nå EM genom den nya nationsturneringen. Så här funkar Nations League.

Lagen har delats in i fyra divisioner genom lagens världsrankningsplacering (innan VM). Inom varje division är det fyra grupper om tre eller fyra lag som ska mötas i hemma- och bortamöten mellan september och november.

Sverige är placerat i B-divisionen tillsammans med Ryssland och Turkiet och inledde med hemmamatch mot Turkiet den 10 september. Vinnarna ur varje divisionsgrupp kliver upp en division och laget som kommer sist degraderas. Nästa sommar kommer de fyra gruppvinnarna i A-divisionen mötas i ett slutspel för att kora den första vinnaren av Nations League.

Chans att nå EM via Nations league

Därav flyttas EM-kvalet fram till mars nästa år. Där delas alla 55 UEFA-nationer in i tio kvalgrupper om fem eller sex lag, där alla möts i hemma- och bortamöten. Ettan och tvåan blir kvalificerade för EM.

Det finns ytterligare en chans att nå EM. De fyra bäst placerade lagen från varje division i Nations League som INTE kvalificerar sig för EM kommer göra upp om ytterligare fyra platser i ett playoff som spelas i mars 2020.

Där ställs alla lagen från samma division mot varandra i ett slutspel som avgörs med semifinal och final och vinnaren belönas med en EM-biljett. Det vill säga att vinnaren från respektive division-slutspel får delta i EM-slutspelet.

Detta betyder att om Sverige vinner sin grupp i Nations League och inte når EM via kvalet får de en ny chans i mars 2020.

Så här ser grupperna ut i Nations League

Visa

A-DIVISIONEN

Grupp 1
Tyskland
Frankrike
Holland

Grupp 2
Belgien
Schweiz
Island

Grupp 3
Portugal
Italien
Polen

Grupp 4
Spanien
England
Kroatien

B-DIVISIONEN

Grupp 1
Slovakien
Ukraina
Tjeckien

Grupp 2
Ryssland
Sverige
Turkiet

Grupp 3
Österrike
Bosnien och Hercegovina
Nordirland

Grupp 4
Wales
Irland
Danmark

C-DIVISIONEN

Grupp 1
Skottland
Albanien
Israel

Grupp 2
Ungern
Grekland
Finland
Estland

Grupp 3
Slovenien
Norge
Bulgarien
Cypern

Grupp 4
Rumänien
Serbien
Montenegro
Litauen

D-DIVISIONEN

Grupp 1
Georgien
Lettland
Kazakstan
Andorra

Grupp 2
Vitryssland
Luxemburg
Moldavien
San Marino

Grupp 3
Azerbaijan
Färöarna
Malta
Kosovo

Grupp 4
Makedonien
Armenien
Liechtenstein
Gibraltar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer