Det kan regna miljoner över Malmö och AIK om det tar sig till gruppspelet i Europa League. Foto: Bildbyrån/TT

Så mycket kan Malmö FF och AIK tjäna på Europa League

Publicerad

AIK står inför ett dubbelmöte med Celtic. Malmö FF möter israeliska Bnei Yehuda. Tar sig de svenska lagen vidare väntar gruppspel i Europa League och minst 31 miljoner kronor på banken.

De lag som tar sig in i gruppspelet är garanterade 2,92 miljoner euro i prispengar från Uefa. Motsvarande 31,3 miljoner kronor i dagens penningvärde.

I nuläget har AIK spelat in drygt 10 miljoner kronor och Malmö FF strax över 8 miljoner. Misslyckas man att ta sig vidare från play off-rundan får man ett tröstpris i form av 3,2 miljoner kronor.

Pengar från tre olika potter

De lagen som tar sig till gruppspel kan även räkna med ett tillskott på minst 4 miljoner kronor extra från den så kallade ”marknadspoolen”. Exakt hur mycket pengar som kommer från den avgörs först efter lottningen av gruppspelet då högre rankade lag genererar mer pengar. Dessutom får de lag med högre Uefa-koefficient mer pengar än de med lägre.

Resultaten påverkar Sveriges ligaranking

Där är Malmö det svenska lag som är högst rankat då det är det lagens resultat i Europa under de senaste fem säsongerna som spelar in.

Svenska framgångar genererar också poäng i ligarankingen. Sverige är i dagsläget rankat 22:a av Uefas 55 medlemsländer. Det påverkar antalet lag från varje liga som får chansen i Europa.

Miljonregn i slutspelet

Varje vinst i gruppspelet ger motsvarande 6,1 miljoner kronor och en oavgjord match strax över 2 miljoner kronor.

Gruppvinnarna får en bonus på 11,7 miljoner kronor och grupptvåorna 5,6 miljoner kronor. Har man lyckats med det är man kvalificerad för sextondelsfinal och kan räkna in ytterligare 5,6 miljoner kronor. Sedan fortsätter varje avancemang att ge större och större prispengar för att kulminera i finalen.

En finalplats ger 48 miljoner kronor och det lag som vinner belönas med ytterligare 43 miljoner.

Prispengar i Europa League

Visa

Gruppspel: 31 miljoner kronor
Seger i gruppspelet: 6,1 miljoner
Oavgjort i gruppspelet: 2 miljoner
Sextondelsfinal: 5,6 miljoner
Åttondelsfinal: 12 miljoner
Kvartsfinal: 16 miljoner
Semifinal: 26 miljoner
Final: 48 miljoner
Mästare: 43 miljoner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer