Domenico Scala, Fifas högste ansvarige för etiska frågor, presenterade ett reformprogram för Fifa på torsdagen. Foto: Bildbyrån

Så ska Fifa reformeras

Uppdaterad
Publicerad

Åtta beska piller levererades av Internationella fotbollsförbundets etiska chef på torsdagen för att få bukt med korruptionen i fotbollens världsorganisation.

Efter gripandet av sju högt uppsatta Fifa-pampar, utredningar av FBI och schweiziska myndigheter, och kaoset kring återvalet av Sepp Blatter vid Fifa-kongressen i maj har Fifas högste ansvarige för etiska frågor, Domenico Scala, tagit fram ett reformprogram. Scala säger att det nu är upp till exekutivkommittén att bestämma om åtgärdspaketet ska läggs fram i samband med Fifa-kongressen i februari, då även en ny ordförande ska väljas efter Sepp Blatter.

Det slutliga förslaget till reformer ska läggas fram av den oberoende utredaren Francois Carrard, tidigare generaldirektör i Internationella olympiska kommittén.

FIFA

Åtgärdsprogrammet föreslår bland annat en maxtid på tolv år för uppdrag inom Fifa, inklusive ordförandeskapet, öppenhet kring fotbollsrelaterade inkomster och förändringar av hur exekutivkommittéledamöterna väljs in.

Fifas växande inkomster riskerar att bidra till korruptionen i organisationen om inte regelverket skärps rejält, varnar Scala.

– Missbruket har förekommit för att vissa personer har suttit på två, tre stolar. De har suttit för länge i sina positioner och skötseln och kontrollen av deras verksamhetsområden har varit oklar, säger Scala.

Scala kallade även Fifas exekutivkommitté för ”en av de mest problematiska punkterna inom Fifas organisation”.

De åtta punkterna

1) Hårdare integritetskontroller av högt uppsatta tjänstemän i Fifa.

2) Begränsade mandatperioder för valda inom Fifa. Högst tre mandatperioder om fyra år för ordförande, ledamöter i exekutivkommittén, generalsekreteraren och medlemmar i kommittéer.

3) Exekutivkommittén väljs direkt av Fifa-kongressen och dess 209 medlemmar.

4) Inkomster ska offentliggöras för ordförande och övriga i punkt 2 ovan.

5) Färre kommittéer med färre medlemmar.

6) Bättre styrning på nationell och kontinental nivå.

7) Uppstyrning av procedurerna kring val av VM-värdar.

8) Förbättring av Fifas organisation och struktur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FIFA

Mer i ämnet