Foto: Bildbyrån

Så ska polisen göra – nya åtgärder kring idrottsevenemang

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att ”villkorstrappan” ersätts. Polisens insatser kommer att vara mer inriktade mot individer snarare än kollektivet.

– Vi kommer arbeta aktivt mot de personer som ställer till bråk och begår brott, säger Per Engström, sektionschef vid Noa.

I går rapporterade SVT Sport att ”villkorstrappan” var på väg att ersättas med en så kallad ”exkluderingsstrategi”.

Nu har polisen tagit fram ett förslag till en ny handbok – som presenteras i ett pressmeddelande.

– Vi vill se till att det är säkert att gå på idrott. Att inte publiken ska råka ut för skador och detta ska ske i samsyn med arrangören som har huvudansvaret. Vi ska fungera som stöd när det gäller allmänhetens säkerhet, säger Per Engström, sekitonschef vid Nationella operativa avdelningen (Noa), till TT.

Tre aspekter

I strategin tas främst tre huvudpunkter upp.

• Skärpta villkor kring hot och våld mot blåljuspersonal på arenor.

• Pyroteknik är olagligt, men ska bedömas utifrån säkerheten som helhet vid villkorsgivning.

• Förbättrad dialog och förtydligande av matcharrangörers ansvar.

Man vill undvika kollektiv bestraffning och i stället arbeta för att komma åt individerna. Polisen menar att det blir den största skillnaden mot ”villkorstrappan”.

”Kan vara riskpersoner”

Matcher kommer att stoppas vid kastade bengaler, smällda bangers eller skjutna raketer. Den hände exempelvis i samband med dubbla bangers i matchen mellan Djurgården och Malmö i söndags. Då pausades matchen i ungefär 15 minuter.

– Vi vill plocka bort personer som inte hör hemma på idrottsarenor. Det kan vara riskpersoner som bränner bengaler och utsätter övrig publik för fara, säger Engström.

Kollektiv bestraffning som publikreducering kan dock fortsatt bli aktuellt.

– Men nu det är arrangören som får göra de avvägningarna. Vi kan behöva införa större säkerhetszoner mellan olika supportergrupper. Prioriteten är att allmänheten inte ska utsättas för fara, säger Per Engström enligt TT.

Bättre relation

Mats Enquist, generelsekreterare i Svensk elitfotboll (Sef), tror att den nya strategin kan skapa en bättre relation mellan supportrar och polisen.

– Det hoppas jag verkligen, och det tror jag polisen hoppas också. Det finns ingen anledning till en konflikt mellan polis och supportrar. Det är inte en bra situation, sade han till SVT Sport i går.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.