Så startar revanschsuget Sverige

Publicerad

Sverige är tillbaka i Ryssland för att hitta tillbaka till det vinnande spelet. Insatsen mot Turkiet ska inte upprepas. På mitten väntas Gustav Svensson få chansen bredvid Sebastian Larsson, enligt Aftonbladet.
– Jag vill inte tro att vi blev bekväma, säger Larsson inför kvällens Nations League-möte med Ryssland.

Några saker har varit konsekventa under Janne Anderssons drygt två år som svensk förbundskapten. Det kollektiva arbetet och det disciplinerade försvarsspelet är två saker som på många sätt suttit närmast prickfritt, och som var en stor anledning till att det i somras blev en överraskande kvartsfinal i VM.

Men när Sverige återvänder till Ryssland är det med hemmamötet med Turkiet i Nations League-premiären för en månad sedan i färskt minne, där 2–0 blev till 2–3 efter ett ovanligt försvarshaveri under Andersson.

Efteranalysen har på många sätt handlat om att Sverige ”inte var där riktigt fysiskt” och att ”prestationen pendlade”.

– Av någon anledning kändes vi lite trötta och sega förra matchen. Kanske var det en del i att vi inte höll ihop laget så bra som vi har gjort tidigare. Vad det berodde exakt – det vet jag inte. Det gäller att se till att det inte är så på torsdag, säger Sebastian Larsson.

”Bra minnen”

Den 33-årige mittfältaren fick själv ingen särdeles längre vila efter VM, då han skrev på för AIK som han nu är i allsvensk guldstrid med.

– Det känns bra. Fysiskt så funkar det. Det har varit en lång säsong med mycket matcher, men det är roligt att spela, säger han.

Får ni positiva vibbar av att vara tillbaka i Ryssland igen efter VM?

– Det är klart att vi har bra minnen därifrån. Nu var vi aldrig i Kaliningrad – men självklart, vi spenderade lång tid där i somras och vi har i stort sett bara positiva minnen. Förhoppningsvis får vi med oss den känslan och kan göra en bra prestation.

Måste hitta tillbaka

Vad blir viktigt för att ni ska göra den prestationen?

– Att komma tillbaka lite till de delar som kanske inte satt hundra procent mot Turkiet, i vårt defensiva spel att vara jobbiga att möta – vilket också har gett oss väldigt mycket i vår offensiv. Det har Janne och Peter (förbundskapten Andersson och assisterande Wettergren) tryckt på nu, de har plockat ut vissa bitar som vi måste komma tillbaka till, om man säger så. Det blir nog det mest viktiga.

Vad berodde det på att det inte satt senast? Blev ni bekväma och tog det för givet?

– Bra fråga. Det är alltid svårt att säga exakt. Jag vill inte gärna tro att vi blev bekväma och att vi, bara för ett lyckosamt VM, trodde att saker och ting skulle gå av sig självt. Sedan blir det väldigt nattsvart med två mål precis i slutet. Man känner att man har tre poäng inom räckhåll och så går man därifrån med noll.

– Man får nyansera det lite mer, vilket vi har gjort, och ta med vissa bitar som var bra och slipa på de som vi inte var så lyckosamma med.

35 000 ryssar väntar Sverige
UEFA Nations League
Ryssland logo

Ryssland

0 - 0

Sverige logo

Sverige

Kaliningrad Stadium, Kaliningrad
Publik: 31698

Så startar Sverige (enligt Aftonbladets uppgifter)

Visa

Olsen-Lustig, Granen, Nilsson Lindelöf, Augustinsson-Claesson, Svensson, Larsson, Forsberg – Kiese-Thelin, Berg

Albin Ekdal blev nyligen pappa och saknas därför. Gustav Svensson väntas alltså ersätta på mitten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer