Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sadio Mané hyllas för sina insatser i hembyn Bambali.

Sadio Mané bär en hel by på sina axlar: ”Försöker hjälpa alla”

Uppdaterad
Publicerad

En ny skola, ett sjukhus, en bensinmack och en fotbollsplan. Listan på åtgärder som Sadio Mané gjort för att rusta upp sin hemby Bambali i Senegal kan göras lång. I SVT Sports serie ”Den stora VM-resan” berättar Manés farbror om brorsonens betydelse för byn. 

– Han gav sig av med tomma händer och kom tillbaka som en stor spelare, säger han. 

Att ta sig till den lilla byn Bambali är lättare sagt än gjort. En bilfärd på åtta timmar från Senegals huvudstad Dakar tar det att komma till platsen där Sadio Mané växte upp. En fattig by på den senegalesiska landsbygden som ändå moderniserats de senaste åren tack vare fotbollsstjärnan.  

– När Sadio lämnade Bambali fanns det inte mycket här. Allt han gör här ser han som sin plikt och allt han gör bottnar i familjen. Vi var fattiga och växte upp i ett ruckel, nu har vi allt vi kan önska oss, säger Ibrahim Touré, farbror till Mané.

”Hjälpt varje familj”

I avsnittet möter vi även Sadio Manés moster som beskriver hur Sadio är som person utanför planen.  

– Han har hjälpt alla, både släkt och andra invånare här. Han har verkligen ett gott hjärta och försöker hjälpa alla, säger Fouley Matou Traore.  

Hur känns det för dig när du ser vilken stjärna han har blivit? 

– Han har aldrig varit elak mot någon, han vill bara hjälpa alla. Han har hjälpt varje familj i byn och jag ber att han ska få det han söker och att han ska fortsätta vara snäll mot alla.   

Se hela avsnittet av ”Den stora VM-resan” på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.