Sara Björk Gunnarsdottir lovades pengar av Lyon – som hon inte fick Foto: Bildbyrån

Sara Björk Gunnarsdottir till attack mot tidigare klubben – får tillbaka storbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Sara Björk Gunnarsdottir går till attack mot sin tidigare klubb Lyon.

Klubben vägrade betala ut lön när 32-åringen var gravid.

 – Det handlar om mina rättigheter som arbetare, kvinna och människa”, skriver hon i The Players Tribune.

2011 anslöt den isländska fotbollsspelaren Sara Björk Gunnarsdottir till Rosengård. Fem år senare tillbringade 32-åringen fyra år i tyska Wolfsburg innan flyttlasset gick till franska Lyon.

Gunnarsdottir hann spela en säsong innan hon meddelade att hon var gravid. Klubben lovade att ge henne stöd och nu riktar Juventus-stjärnan stor kritik mot den tidigare klubben.

– Den här historien kommer uppröra en del mäktiga personer inom fotbollen. Man ska inte prata om den här sidan av idrotten. Men jag måste berätta sanningen, skriver hon i The Players Tribune.

Hon berättar att klubbledningen vägrade att betala ut hennes lön under graviditeten.

– Jag trodde inte att jag hade något att oroa mig för, förrän jag inte fick min första lön. Jag tänkte att det kanske blivit fel, så jag kollade med andra spelare för att vara på den säkra sidan. De hade fått sin lön utbetald i tid.

Stor tvist som gick via Fifa och Fifpro

Klubben har gått ut och sagt att man förhåller sig till en fransk lag som säger att klubben inte har någon direkt skyldighet att betala ut lön och när 32-åringen fick höra det fick hon nog och kontaktade både Fifa och Fifpro (Den internationella spelarföreningen) för att få sin lön utbetald). Detta trots att hon fått klara besked från klubben att om hon går till Fifa med det här har hon ingen framtid med Lyon.

I maj 2022 fick ärendet ett lyckligt slut för Gunnarsdottir då Lyon var tvungna att betala ut alla löner man inte betalat henne. Totalt drygt 1,23 miljoner kronor. Men Lyon har tidigare betalat ut cirka 300 000 kronor vilket gör att beloppet till slut landade på 900 000 kronor.

– Det är inte bara affärer. Det handlar om mina rättigheter som arbetare, kvinna och som människa. Jag känner mig hoppfull kring damfotbollen, vi har kommit långt. Men sanningen är att när det kommer till kulturen som helhet har vi fortfarande en hel del jobb kvar att göra. Vi förtjänar bättre.

KLIPP: Dramatisk avslutning i Londonderbyt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kryss i svensktpräglade London-derbyt. På bild: Magdalena Eriksson och Stina Blackstenius Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.