Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mohammed bin Salman om sportswashing: ”Jag bryr mig inte” Foto: TT/Fox News

Saudiarabiens kronprins om sportswashing: ”Jag bryr mig inte”

Uppdaterad
Publicerad

Saudiarabiens intåg i bland annat fotbollen och golfen har varit ett hett debatterat ämne senaste tiden.

Kritiker har pekat på att idrotten används för att förbättra landets rykte, så kallat ”sportswashing”.

– Jag bryr mig inte, säger kronprinsen Mohammed bin Salman till Fox News. 

Fotbolls-VM i Qatar och OS i Kina i fjol är exempel på mästerskap som har arrangerats för att ”sminka över” ländernas rykten i olika frågor. Det senaste landet i rampljuset för ”sportswashing” är Saudiarabien.

Dels inom fotbollen där landets statliga investeringsfond tog över Newcastle 2021 men även inom golfen där introduktionen av LIV-touren har skakat om rejält.

Idrott och politik

”Jag bryr mig inte”

Nu träder landets kronprins Mohammed bin Salman fram i en intervju med Fox News Bret Baier och kommenterar situationen. 

– Om sporttvätt kommer öka mitt lands BNP med en procent så kommer jag att fortsätta med sporttvätt, säger bin Salman om kritiken och fortsätter:

– Jag bryr mig inte. Jag har en tillväxt på en procent av BNP från idrott och jag siktar på ytterligare en och en halv procent. Kalla det vad du vill. Vi kommer att få en och en halv procent.

”Det är en game changer”

I somras stod det klart att PGA-touren, LIV-touren och Europatouren, efter en hel del turbulens, kommer slås ihop och inleda ett samarbete, något bin Salman tror kommer gynna sporten.

– Det är en game changer för golfbranschen. Du kommer inte ha konkurrens och du kommer att ha fokus på att utveckla spelet och det är bra för spelarna och fansen som älskar golf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet