Schelin om sin svåra tid: ”Tänker inte ens på fotboll”

Uppdaterad
Publicerad

Landslagsstjärnan Lotta Schelin åkte på en svår smäll i slutet av juni, kämpade sig igenom EM-slutspelet, men har fått kliva av planen och inte synts till i höst. Ständig huvudvärk följer henne i vardagen.
– Då tänker man inte ens på fotboll. Jag vill bara må bra, säger Lotta Schelin till SVT Sport.

Lotta Schelin bryter tystnaden efter en tid då många personer har uttalat sig om henne.

– Jag skulle ljuga om jag säger att jag mår bra. Jag har hamnat i en situation med ständig huvudvärk där jag inte mår bra.  Och då tänker man inte ens på fotboll här och nu. Jag tänker bara på att jag vill må bra, säger Schelin som är sjukskriven på obestämd tid.

Smällen mot Limhamn Bunkeflo den 26 juni tog illa och molande daglig huvudvärk strålande från nacken sitter i efter att hon spelade EM-slutspelet i Nederländerna på smärtstillande tabletter. Hon har kämpat mot liknande problem tidigare där även återkommande migrän spelat in. Schelin är en vinnarskalle och van att kämpa för att ta sig tillbaka. Den här gången sade kroppen ifrån.

– Det är droppen som fick bägaren att rinna över-känsla, beskriver Schelin det whiplashliknande förloppet.

”Tuffare den här gången”

Det som Schelin nu genomlider är det tuffaste hon upplevt.

– Ja, absolut, det är tuffare den här gången, efter smällen kom jag liksom inte upp igen och mådde inte bra, säger hon öppenhjärtigt.

Hon försöker att inte låta tillståndet tynga ner henne mer än nödvändigt.

– Jag är mycket hemma och tar det dag för dag. Jag försöker att göra så roliga saker som jag kan klara av och försöker hålla humöret uppe. Jag är mycket med mina nära och kära.

”Fokus på att bli frisk och må bra”

Schelin understryker flera gånger under intervjuen att prioriteringen ligger på att bli frisk och må bra. Först efter det går det att tänka på den fortsatta fotbollskarriären. För hon har en dröm om att komma tillbaka på planen.

– Jag hoppas och önskar att jag kan komma tillbaka. Det är min ambition men jag kan inte säga hur det kommer att se ut, resonerar Schelin.

Schelin kommer göra saker i den takt som kroppen klarar av och känner inget tryck från någon.

– Jag känner ingen press. Först och främst vill jag må bra och inte ha daglig huvudvärk.

Fakta Lotta Schelin

Visa

Ålder: 33 år.
Klubb: Rosengård, ett år kvar på kontraktet.
Moderklubb: Kållereds SK.
Antalet landskamper: 185.
Antalet landslagsmål: 88, svensk rekordhållare.
Landslagsdebut: 2004.
Mästerskapsmedaljer: VM-brons 2011, EM-brons 2013, OS-silver 2016.
Ligatitlar: Åtta franska guld med Lyon.
Champions League-titlar: Tre med Lyon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer