Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk elitfotboll (Sef). Foto: Bildbyrån

Sef:s plan för att få publik på matcherna

Uppdaterad
Publicerad

På fredag skickar Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll in ett remissvar till Folkhälsomyndigheten.

Förhoppningen är att stegvis börja ha publik på matcherna i allsvenskan och superettan – gärna med start redan i april.

– Vi vill visa, oavsett pandemiläge, att vi har färdiga planer och rutinter för att göra det säkert, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Sef, till SVT Sport.

Expressen var först med att berätta att Svenska Fotbollförbundet kommer att skicka in ett remissvar till regeringen på fredag.

Där finns det en detaljplan som heter ”Öppningsplan Svensk Elitfotboll – Spel med säker publikaccess 2021”, skriver tidningen.

SVT Sport har pratat med Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist. Detaljplanen gäller allsvenskan och superettan och innehåller tre ”skyddsnivåer” – A, B och C.

– Det här är ett sätt att visa att vi kan anpassa oss efter vilket smittoläge som råder under pandemin. Det är så här vi kan arbeta för att ha det säkert på läktarna. Det är egentligen ingen annorlunda princip mot vad vi nu ser på köpcentrum och andra platser i samhället, bara ännu mer genomarbetat, säger Enquist till SVT Sport.

Sef hoppas att minst kunna nå nivå A, som är den strängaste nivån, i april. I såna fall skulle klubbarna få ta in 15 procent av sin arenas sittkapacitet. Vid stora arenor, som Friends Arena, finns det ett maxtak på 3 000 åskådare.

Inga bortasupportrar förrän nivå C

Nivå B handlar om en måttlig restriktion. Elitfotbollen ska då kunna fylla 40 procent av sin totala sittkapacitet. Inga ståplats- eller bortasektioner kommer att vara öppna.

Vid nivå C ska det gå att fylla 75 procent av arenorna. Då är det tillåtet med bortasektioner och ståplats. Det kommer inte vara några maxtak på de stora arenorna på nivå B och C.

– Vi vill visa, oavsett pandemiläge, att vi har färdiga planer och rutiner för att göra det säkert. Pandemin kan vi inte styra, vi kan bara styra hur vi reagerar, säger Enquist.

Vilka förhoppningar har ni?

– Vi behöver få igång en diskussion med FHM. Det här är vårt sätt att räkna utifrån de kraven och synpunkter som har kommit. Nu har man gått ut med ett visst antal personer per kvadratmeter i en butik eller köpcentrum. Det här likt, men det handlar inte om ett flöde på samma sätt så det är lättare att räkna sittplatser.

– Jag hoppas att Folkhälsomyndigheten ser det som positivt. Att de ser att vi är en stor och viktig bit av samhället som berör många som är beredda att ta stort ansvar. På så vis kan vi vara en del av samhället, inte bara vara nedstängda.

”Vi har verkligen resurserna”

När hoppas ni får svar?

– Vi har bett om ett möte med Folkhälsomyndigheten. Vi ska ha en förnyad dialog, men vi har inte fått något svar ännu. Syftet är inte att skrika efter vad vi har rätt till, utan vi vill visa att vi är redo att ta ansvar. Är smittoläget så att det inte går att köra på läge A, så lyssnar vi.

– Med en dialog kan vi ta ett ansvar och vi kan visa resten av samhället hur långt vi kan. Vi har verkligen resurserna. Det är nog få som har de möjligheterna som vi har.

Sef:s målbid är baserad på att smittan gick ner under våren och sommaren förra året, och att fler kommer att vara vaccinerade i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.