IFK Göteborg på träningsläger i Lagos ifjol. Foto: Bildbyrån

Sefs uppmaning: Stanna hemma i vinter

Uppdaterad
Publicerad

En vecka på Kanarieöarna med klubbkompisarna eller en vistelse i Portugal, Cypern eller USA med bra väder och fina träningsförhållanden.

Vintertid drar vanligtvis de allsvenska klubbarna på tränings- och matchläger.

Men inte i år.

Elitfotbollens intresseorganisation, Sef, uppmaning är att stanna hemma.

Föreningen svensk elitfotboll, Sef, jobbar intensivt för att hålla elitfotbollen så smittsäker som möjligt. Då vill man inte hamna i ett läge där trovärdigheten ifrågasätts.

Mats Enquist, generalsekreterare i Sef, säger till Aftonbladet:

– Vi avråder klubbarna att åka utomlands med tanke på det rådande pandemiläget, hellre söka inhemska lösningar där vi kan agera under våra protokoll. Men vi bestämmer inte, vi kan bara avråda.

”Av största värde”

Aftonbladet har tagit del av den uppmaning som skickades ut till klubbarna i slutet av förra veckan.

Där skriver Sef:

”Med tanke på det gällande smittläget för covid-19 i Sverige och världen och den aktuella samhällsdebatten så är det viktigt att ni klubbar funderar på hur ni gör med årets träningsläger inför säsongstarten. Utifrån myndigheternas rekommendationer och riktlinjer så avråder Sef från resor i nuläget och förordar i stället att klubbarna hittar alternativ på hemmaplan, i era lokala samhällen. Elitfotbollen har visat stort ansvar under hela pandemin och ska vi fortsätta vara en trovärdig spelare i debatten så är det av största värde att vi fortsätter vara goda förebilder för samhället.”

Förra året befann sig 15 av allsvenskans 16 klubbar på match- och träningsläger i olika länder.

Avbokat läger

Nu ser det ut som att de allra flesta stannar hemma på grund av pandemin och dess medicinska, praktiska och moraliska konsekvenser.

– Vi ställer in på grund av det rådande covidläget, säger Peter Hunt, ordförande i IFK Norrköping till Aftonbladet.

Norrköping hade planerat att åka till Algarvekusten. Så även Hammarby som också bokat av.

– Nej, det blir inget läger för oss, säger sportchefen Jesper Jansson till Aftonbladet.

AIK, Djurgården, Häcken, IFK Göteborg och Östersund är andra klubbar som gjort klart att man avstår från icke nödvändigt resande.

Fotbollslandslaget bestämde tidigt att ställa in den årliga januariturnén, som de senaste åren förlagts till Qatar eller Förenade arabemiraten.

KLIPP: Förbundskaptenen Janne Anderssons märkliga år (29 december):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se förbundskaptenen Janne Andersson om tomma läktare, inställt fotbolls-EM och om att Halmstads BK är tillbaka i Allsvenskan. Foto: TT/ SvFF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer