Seger och Granqvist om ekonomiska skillnaderna. ”Det går långsamt”

Uppdaterad
Publicerad

Caroline Seger och Andreas Granqvist är klasskompisarna från Helsingborg som blev lagkaptener för varsitt landslag. Men med olika förutsättningar på flera plan utanför själva matcharenan.
– Ja det är som Granqvist säger, vi har jättestora utmaningar, säger Seger.

SVT Sport stämde träff med Sveriges lagkaptener på det idrottsgymnasium i Helsingborg, Filbornaskolan, där de gick i samma klass. Det blev ett långt samtal om då, nu och framåt. Om herrarnas VM-resa till kvartsfinal ifjol, och damernas VM i Frankrike som nu väntar. Om likheter i deras karaktärer och ambitioner som lagkaptener. Men också om de stora olikheter, de vitt skilda ekonomiska förutsättningar, som fortfarande råder mellan herrarna och damerna.

– Jag hoppas att vi kan närma oss så lika villkor som möjligt i landslaget och i klubblagsverksamheten. Det är en stor process. Det är mycket med Fifa och Uefa, att det börjar där, för det är de största organisationerna vi har, som kan hjälpa till. Det är där de stora pengarna finns, säger Andreas Granqvist.

– Det är ju skrämmande att ersättningen för tjejerna i EM och i VM, att det är så stor skillnad mot vad herrarna har när de tar sig till ett slutspel.

Seger bekräftar att det fortfarande är mycket extra att hantera som kapten för damlandslaget.

– Ja, jag förutsätter att Granqvist har fått fokusera på fotbollen, det som tillhör idrotten. Själv får man ju alltid stå i första ledet och skrika och försöka höras och ta för sig, och svara på andra frågor än vad som kanske gäller matchen.

– Om allting runtomkring och hur vi ska ta nästa steg. Det är så min vardag ser ut. Och det är som Granqvist säger, att vi har ju jättestora utmaningar.

Arbete pågår för nästa generation

Caroline Seger ser framför sig en naturlig förändring till det bättre med den nya generationen av killar och tjejer. Och hon understryker att hon själv försöker att inte bara se det negativa utan också allt det som faktiskt har hänt under den egna fotbollsresan.

– Jag kommer ihåg när jag var 15 år, eller 20, och började i landslaget, det har hänt jättemycket saker. Det går långsamt, men man får inte glömma var man kommer ifrån heller. Och så länge det går åt det här hållet så får man också klappa sig själv på axeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer