Simuleringen: Så stor chans har Sverige på EM-guldet

Publicerad

Sverige vinner EM-guld 180 000 gånger när Gracenote simulerat utgången av mästerskapet inte mindre än en miljon gånger.

Det gör Blågult till andrahandsfavorit bakom hemmanationen England, enligt statistikbyrån.

– Jag tycker spontant att den siffran är ganska rimlig, säger SVT:s expert Markus Johannesson.

Sverige är tvåa bakom USA på Fifas världsranking och därmed det högst rankade europeiska laget in i sommarens mästerskap.

Statistikbyrån Gracenotes simulering, där de siat utgången inte mindre än en miljon gånger med hjälp av data från Fifas världsranking för att uppskatta resultaten för varje potentiell matchscenario under turneringen, påvisar också att Blågult går in i turneringen med ett favoritskap.

Sannolikheten att Caroline Seger, i egenskap av lagkapten, får lyfta pokalen på Wembleys gräsmatta den 31 juli är 18 procent enligt statistikbyrån – alltså ungefär en på fem gånger.

– Jag tycker spontant att den siffran är ganska rimlig, kanske lite hög. Det är ett tufft mästerskap att vinna. Många tuffa matcher och oerhört små marginaler. Sverige är ett av de där lagen, så absolut rimligt, säger SVT:s expert Markus Johannesson.

Hemmaplan stor fördel

Bara England, trots sin sjätteplats på världsrankingen, har större möjligheter när simuleringen gjort sitt. Till 21 procent sannolikhet kommer England vinna sitt hemma-EM. Gracenote betonar att hemmaplan ger stor fördel i simuleringen. De skulle bara vara den sjätte mest sannolika vinnaren om tävlingen spelades i ett neutralt land.

– Får de flytet i början på turneringen och får med sig publiken är det en jättefördel för dem. Det är ett starkt lag med många bra spelare i bra lag i Europa. Får de en dålig start mot Norge kan det stjälpa dem. Jag har sett engelska landslag vika ner sig tidigare. Då blir det inte så enkelt att brottas med det favoritskapet.

Förvånad att hemmaplan kontra neutral plan blir så utslagsgivande i simuleringen kring England?

– De ska inte vara sjätterankade på förhand – hemmaplan eller inte. Det är orimligt att de varit sjätterankade utan hemmaplan. Den siffran är fel. Det här är ett mycket bra landslag.

Tror en del på Norge

Något annat som sticker ut i favoritskapet? (se faktaruta för alla landslags vinstchanser)

– Frankrike är en riktigt het kandidat. De är bra! Får de ihop laget blir de hyperfarliga och svåra att stoppa. De är bättre än de andra lagen individuellt. Sedan tror jag en del på Norge. De är bättre än fyra procent. Norge är bra, riktigt vassa framåt om de får ha sina nyckelspelare friska.

England 21 procent

Sverige 18 %

Frankrike 15 %

Nederländerna 12 %

Tyskland 11 %

Spanien 9 %

Norge 4 %

Italien 3 %

Danmark 2 %

Island, Belgien, Österrike, Schweiz 1 %

Portugal, Finland, Nordirland 0 %

Statistik från Gracenote.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer