Sirius undvek kvalspel: ”Kan andas ut”

Sirius behövde minst en poäng för att säkra det allsvenska kontraktet. Det blev 3–0 hemma mot Häcken, tre blytunga poäng in och en sjätte säsong i Allsvenskan att se fram emot för Uppsalalaget.

– Det har varit en konstig höst. Theodor Olsson sa i 91:a att nu kan vi andas ut, det var starkt att vinna i kväll, säger Siriustränaren Daniel Bäckström lättad till Discovery+.

Sirius gick 2016 upp i Fotbollsallsvenskan efter att ha vunnit Superettan.

Uppsalalaget slutade 2017 på en sjundeplats under sin första säsong i högsta ligan, kom på trettonde plats (fyra poäng från kval) 2018, på elfte plats 2019, på tionde plats 2020 och säkrade nu alltså i näst sista omgången kontraktet för spel i Fotbollsallsvenskan även 2022.

– Jag är så jäkla nöjd med hur vi försvarar vår planhalva och vårt mål i den här matchen. Att vi nu får åka till Friends (där AIK jagar guld på lördag) och spela utan stress och press i den matchen med det här gänget i det tryck som kommer vara där, det kommer att bli häftigt, säger Siriustränaren.

Ojämn säsong

Den här säsongen har återigen varit en hissresa mellan övre och undre halvan av tabellen för Sirius.

Daniel Bäckström, som tog över efter Henrik Rydström inför säsongen, har fått lovord för att Sirius vill spela en passningsstark och kreativ fotboll.

Bakåt har det dock stundtals varit svängdörrar med som mest fem insläppta mål i en match (Djurgården borta i juli) vilket har gett en usel målskillnad samtidigt som laget emellanåt har haft svårt att prestera offensivt och stundtals varit frustrerande ineffektiva i avsluten.

1–0 på hörna

Den här minusgradiga måndagskvällen i november var det dock just Sirius som visade skärpa, vilja och effektivitet direkt.

Jacob Ortmark var först ut då han med både styrka och finess klippte till stenhårt på volley efter en hörna och gjorde 1–0 efter elva minuter. Målet var Siriusmittfältarens fjärde för säsongen.

Bara sju minuter efter det kom 2–0.

Laorent Shabani sökte anfallsesset Christian Koakou i mitten av straffområdet men han stod felvänd och släppte bollen vidare till Moustafa Zeidan som kom ångandes på högerkanten och skickade in kvällens andra mål, det tredje för hans egen del i år.

Svagt bortafacit

– Vi rullar på. Vårt spel har blivit vassare de senaste månaderna och vi känns farligare där ute i dag. Häcken är inte riktigt på tårna men det tror jag de kommer vara i andra, sade 1–0-målskytten Jacob Ortmark i Discovery+ pausintervju.

Men där hade han fel.

Häcken som bara vunnit tre matcher totalt på bortaplan i år – två i juli och en i oktober – satte aldrig någon större press på hemmalaget i andra halvlek heller.

– Vi blir väl fullständigt utspelade, konstaterade Häckenanfallaren Alexander Jeremejeff kort i Discovery+.

Sirius kontrollerade matchen väl efter paus och ökade även på till 3–0 genom en straff som Nahom Girmai Netaby skickade in med elegans på tilläggstid.

Måndagens seger gör nu alltså att Sirius har sju poäng ner till kvalplats och därmed redan nu är klara för fortsatt spel i Fotbollsallsvenskan.

Det blir nu i stället Halmstad och Degerfors som får göra upp om vilket lag som tvingas kvalspela sig kvar.