Skandal i Jönköping. Foto: Bildbyrån

Skandalscener i Jönköping – 17-åring anhållen

Uppdaterad
Publicerad

Tragiska scener utspelade sig på Stadsparksvallen i matchen mellan Jönköpings Södra och Östersund när en åskådare sprang in på planen och gick till attack mot Östersunds målvakt Aly Keita. Det hela inträffade i den 90:e minuten och matchen avbröts. Polisen har anhållit en 17-åring från Södertälje för det inträffade.

En supporter som var maskerad, med svart jacka och keps, samt vit huva kom inrusade från läktaren och började jaga bortamålvakten. Mannen tacklade Keita innan säkerhetspersonal rusade in och fick ner förövaren – samtidigt som Aly Keita låg på gräset med händerna mot huvudet.

– Keita är fysiskt skadad och avråds från att fortsätta spela. Östersund känner sig inte trygga att fortsätta spela. Och matchen kommer inte att återupptas, säger matchdelegaten Niklas Bengtsson till C More.

”Galenskap”

Förövaren fördes av planen ut med vakter och Aly Keita fick behandling på plats av sjukvårdare.

– Det var ett surrealistiskt ögonblick. Två lag med mycket respekt för varandra och så händer det här. Ren galenskap. Det är läskigt, säger Östersunds tränare Graham Potter.

– Alla är skärrade. Tack och lov var han inte beväpnad, säger Bengtsson.

17-åring gripen

Personen som attackerade Keita syns på TV-bilderna ståendes på kortsidan bakom Östersunds mål. Inte på Jönköpings klacksektion.

Nu är en 17-åring hemmahörande i Södertälje-trakten gripen misstänkt för misshandel efter attacken mot Aly Keita. Samtidigt har en polisanmälan om olaga hot upprättats.

– Vi har gripit en man misstänkt för misshandel av Östersunds målvakt, säger Peter Nordengard, vakthavande befäl vid polisen i Jönköping, till SVT Sport vid 23-tiden.

– I samband med gripandet uttrycker han att han har placerat en bomb på en av läktarsektionerna. Därför är han misstänkt för olaga hot också i nuläget. Arenan utrymdes på grund av att matchen avbröts. Därefter har vi kontrollerat läktarsektionen och inte hittat något föremål. Det kommer han också att höras gentemot.

Motivet okänt

Polisen har i nuläget inget tänkbart motiv, varken till misshandeln eller bombhotet.

– Nej, vi har inte fått några uppgifter. Det får framkomma i förhör om han uttalar sig om varför, säger Nordengard.

Efter förhör tog åklagare vid 01-tiden beslut om att 17-åringen skulle anhållas, enligt ÖP. Rubriceringen ändrades till misshandel och falskt alarm. Larmet gällde den bomb som han påstod fanns.

Fortsatta förhör kommer att hållas under tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.