Skolbänken för bättre resultat

Uppdaterad
Publicerad

”What I learned first? Honestly? Fy fan.”

Två gånger i veckan erbjuder FC Rosengård de spelare som vill undervisning i svenska som andraspråk.

I ett kalt rum under läktaren på Malmö IP står läraren Marie Brunulf och lär ut prepositioner. Sex elever, tillika fotbollsspelare, lyssnar intresserat. Idag försöker de få grepp om skillnaden mellan att hälsa på hemma hos något och hälsa på någon.

Amerikanskan Ella Masar McLeod har gått på de flesta lektioner sedan hon för drygt ett år sedan skrev kontrakt med klubben.

– Vi spelar för FC Rosengård. Så i respekt för dem och eftersom de har respekt för oss går jag hit. Det är kul att de säger att vi måste lära oss svenska. Vi är inte bara här för att spela fotboll. Vi är här och nu kan vi säga: Jag spelade i Malmö, jag kan prata svenska. Det är viktigt, viktigt att vi förstår, säger hon.

Viktigt på planen

Det handlar om att ge spelarna fler möjligheter till ett bättre liv även utanför fotbollssplanen förklarar läraren Marie Brunulf. Det är viktigt att kunna läsa skyltar i affären men också förstå vad media skriver om dem.

Ella Masar McLeod lyfter också vikten av att alla spelare pratar samma språk på fotbollplanen.

– Det handlar också om taktik. Att vi kan spela i till exempel Barcelona och vi kan prata svenska och motståndarna förstår oss inte. Vi kan säga: Kom igen, tillbaka, du måste vända, säger hon.

Matchmöten och taktik gås genom på svenskan. Den som inte förstår får hjälp av sin kompis. Klubben har erbjudit spårkundervisning i ett år och ser redan resultat. Även om det var svårt till en början.

– What I learned first? Honestly: Fyfan! Jag sa: Vad betyder det? De andra sa det ofta på planen, så jag lärde mig förstå det. Efter det lärde jag mig hej, hejdå, vänster, höger, skjuta, kom igen. Det är viktiga ord för oss, säger Ella Masar McLeod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.