Foto: Bildbyrån

Skotska ligan ställs in – Celtic mästare

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har orsakat att flera fotbollsligor ställt in resten av säsongen. Idag meddelade den skotska högstaligan att man avbryter säsongen och Celtic utses till mästare.

– Vi lämnades utan några andra alternativ än att att stänga ner ligan, säger Murdoch MacLennan, ordförande för skotska ligaförbundet SPFL.

Enligt SPFL fanns det inga andra alternativ än att avsluta ligan. I och med att lagen spelat olika många matcher så räknade man ut ett poängsnitt som lade grunden för den slutförliga tabellen, där Celtic utses till mästare, före tvåan Rangers.

Det betyder även att Hearts slutar tolva och degraderas.

– Först av allt vill vi gratulera Celtic till ligatiteln och samtidigt beklagar vi att Hearts tvingas flyttas ned.

De flesta lagen hade hunnit spela 30 av 38 ligaomgångar. Men istället för att avsluta seriespelet får de börja ladda om inför nästa säsong.

– Vi skulle hellre vilja se ligan avgöras på planen, på arenor framför supportrar. Det här är inte det sättet som någon inom skotsk fotboll vill avsluta på. Men på grund av de rådande omständigheterna har styrelsen kommit fram till att detta är det enda sättet att gå tillväga.

Detta meddelas samma dag som engelska Premier League-lagen kom överens om att återuppta träning igen och siktar på att avsluta säsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.