Skyttedrottningens fantastiska resa

Uppdaterad
Publicerad

Hon kommer från ett av världens fattigaste länder och har fått sin skolning med barfotaspel bland grabbar i knähögt gräs. Nu är 21-åriga Tabitha Chawinga svensk fotbolls hetaste målskytt och snart redo för större äventyr.

– Om fem år vill jag vara en känd spelare i hela världen, säger Chawinga i SVT Sports reportage.

Som 17-åringen tog hon flyget från Afrikas hetta till Krokom i Jämtland. Tre år senare har hon gjort 103 mål på 69 matcher i svensk elitfotboll. Under våren har Tabitha Chawinga haft lekstuga med de damallsvenska försvaren, och Kvarnsveden inser att hon snart lär få ett fetare kontrakt någon annan stans.

”Kommer bli topp tre i världen”

– Fortsätter den här utvecklingen och hon tar ett steg till en större klubb i Europa så tror jag att om fem sex år kommer spelarna här i Kvarnsveden idag titta på TV och säga att hon har jag spelat med. Jag tror absolut hon kommer bli topp tre i världen, säger tränaren Jonas Björkegren.

”Betalar skolavgifter och mat för systrar och lagkompisar”

Men historien om Tabitha Chawinga är mycket mer än den vindsnabbe anfallaren. Malawi är ett av världens fattigaste länder. En arbetande man tjänar några 100 kronor i månaden och 40% av kvinnorna saknar läskunnighet.  Även om Chawingas lön i Kvarnsveden är låg i förhållande till de flesta svenskar så har pengarna hjälpt många fler än henne själv.

– När jag bodde hemma i Malawi var mitt liv väldigt tufft. För jag kommer från ett fattigt land. Jag ville skaffa pengar för att kunna hjälpa mig själv och min familj. Nu är jag glad och självständig. Jag kan köpa mina kläder och mat själv. Jag betalar skolavgifter och mat för mina systrar och mina gamla lagkompisar i DD Sunshine. Jag har kunnat ge pengar. Köpa ett hus till min mamma och ett till mig själv, säger Chawinga.

Se mötet med skyttedrottningen i spelaren.

Chawingas makalösa målfacit i Sverige

2014 Krokom/Dvärsätts IF, div 1. 14 matcher 37 mål.

2015 Kvarnsveden, elitettan. 26 matcher 43 mål.

2016 Kvarnsveden, damallsvenskan. 22 matcher 15 mål.

2017 Kvarnsveden, damallsvenskan. 7 matcher 9 mål.

Totalt: 69 matcher 104 mål

Fakta om Malawi

  • Malawi räknas som ett av världens fattigaste länder.
  • 2015 var nära 47% av befolkningen under 15 år.
  • Ca 10% av den vuxna befolkningen lever med HIV eller AIDS.
  • 41% av alla kvinnor saknar utbildning och är analfabeter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.