Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Simon Chadwick tror att spelare som Erling Haaland kan gå till Saudiarabien. Foto: Bildbyrån

Professor: ”Troligt att Haaland kommer spela i Saudiarabien”

Uppdaterad
Publicerad

Stjärnor som som Cristiano Ronaldo och Karim Benzema har valt att flytta till Saudiarabien. Simon Chadwick, professor i sport och geopolitisk ekonomi, menar att det kommer att fortsätta.

– Det här handlar inte om glitter, glamour och fåfänga. Det finns en hårdnackad satsning bakom det här. Det lär inte ta slut den närmaste tiden, säger Chadwick till SVT Sport.

Simon Chadwick menar att Saudiarabien har en långsiktig plan som innefattar att få in så mycket inflytande som möjligt i sportvärlden. En plan som sammanfaller med andra politiska och ekonomiska ambitioner i världen när pengarna från oljan börjar sina.

– Saudiarabien måste transformera sin ekonomi snarast. Den globala idrotts-ekonomin är värd ungefär 750 miljarder dollar. Saudiarabien ville ha en bit av den kakan. Fotboll är Saudiarabiens största sport, så det här är inte som Kina där det försvinner efter ett par år, säger han.

Ronaldo och Benzema är i slutet av sina karriäera och det har även tidigare europeiska stjärnor varit som valt att spela i Saudiarabien. Men det lär bli ändring på det tror Chadwick.

”De vill skaka om hela sektorn”

Han menar att ganska snart kan spelare mitt i karriären eller till och talanger i början av karriären lockas att gå till saudiska klubbar.

– Det är högst troligt att Haaland och andra, långt före de är på väg att sluta, kommer att spela i Saudiarabien, säger Chadwick, som menar att fotbollens regelverk håller på att skrivas om av Saudi.

– De vill skaka om hela sektorn. Rykten gör gällande att Saudiarabien vill köpa upp hela sporter eller starta rivalligor som vi redan sett inom golf och cricket. Det kan hända fotboll också.

Chadwick tror till och med att Saudiarabien har ögonen på Champions League och att det bespottade Super League som lanserades för två år sedan snart kan bli aktuellt i gen.

– European Super League kan komma tillbaka under saudiarabiskt styre. Inget går att räkna bort, säger Chadwick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.