Foto: TT Nyhetsbyrå

Solo: ”Utkastad för min kamp för lika lön”

Uppdaterad
Publicerad

Hope Solo stängdes av i sex månader av USA:s fotbollsförbund efter hånet mot det svenska landslaget under OS. Nu berättar den amerikanska målvaktsstjärnan vad hon egentligen tror ligger bakom avstängningen.

– Det känns som om jag blir utkastad. Det kan inte bero på mina insatser eller min hälsa. Det kan inte bero på något annat än att de inte gillar mig för de vet att jag kämpar så hårt för lika löner, säger hon i en amerikansk tv-intervju, enligt Expressen.

Hope Solo har länge varit engagerad i lönefrågan, och skillnaden mellan manliga och kvinnliga fotbollsspelare.

– De (amerikanska förbundet) kommer använda mina kommentarer som en ursäkt för att bli av med mig för alltid, så att de inte behöver tampas med en så stark röst, säger hon.

– Jag tror att jag bara är ett horn i deras sida och det är dags för dem att skära bort mig.

I mars var hon en av fem landslagsspelare som stämde förbundet för lönediskriminering. De hävdade att det är damlandslaget som är den bärande ekonomiska kraften i amerikansk landslagsfotboll, samtidigt som de bara tjänade 40 procent av det männen gör.

– Siffrorna talar för sig själv. Vi är världens bästa landslag; vi har vunnit VM tre gånger och OS fyra gånger. Men herrarna får mer betalt bara för att dyka upp till en samling, än vad vi får för att vinna två stora mästerskap, sa Hope Solo till New York Times.

I samband med avstängningen från landslaget tog Solo även en timeout från klubblagsspel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.