En sista kram. Luis Enrique tar farväl på Barajas-flygplatsen i Madrid. Foto: TT

Spaniens förbundskapten sparkas efter uttåget

Uppdaterad
Publicerad

Luis Enrique får sparken som förbundskapten för Spaniens herrlandslag i fotboll efter förlusten i VM-åttondelsfinalen mot Marocko, meddelar det spanska fotbollsförbundet på sin hemsida.

– Det är dags att starta ett nytt projekt för att förädla det som tränaren skapat, säger det spanska förbundet i en kommentar.

José Luis de la Fuente, som tränat Spaniens U21-landslag, tar över.

52-årige Enrique fick en smakstart på mästerskapet när Costa Rica avfärdades med 7–0 i premiären, men när det väl gällde vek det favorittippade spanska laget ner sig.

Spanien lyckades inte få hål på ett defensivt skickligt Marocko, som efter 120 mållösa minuter tog åttondelsfinalen till straffar. Väl där var de spanska spelarna uddlösa, missade tre raka straffar, och slogs ut.

Luis Enrique anställdes som förbundskapten 2018 men avgick året därpå för att ta han om sin cancersjuka dotter under hennes sista tid i livet. Han återvände dock senare samma år för att leda laget över EM (ut i semifinal) och VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.