Nationalitet på spelarna som spelat en Champions League-final. 60 spanjorer – och färre engelsmän än holländare. Foto: SVT Sport

Spanjorer dominerar i CL-finaler – få engelsmän

Uppdaterad
Publicerad

På lördag är det dags för final i Champions League mellan Juventus och Barcelona. SVT Sport har gått igenom nationaliteterna på spelarna som nått final genom åren – och kan konstatera att britterna är hopplöst efter spanjorerna och tyskarna. – Det är få engelsmän i topplagen i Premier League. Landslaget rosar ju inte heller marknaden, utan även där är ju exempelvis Spanien och Tyskland mer framgångsrika, säger Jesper Blomqvist, som spelade i finalen 1999.

20.45 på lördag sparkar den efterlängtade Champions League-finalen igång. Ska Juventus skrälla igen eller är Barcelona för starka? SVT Sport har inför finalen tillsammans med Infostrada tagit fram unik statistik.

Vi har gått igenom vilket land spelarna som deltagit i en Champions League-final kommer ifrån och trenden är tydlig: spanjorer, tyskar och italienare dominerar. Då har vi gått tillbaka till turneringens start 1992/1993 och fram till förra årets final.

Champions League 2014-2015

Massvis med spanjorer har nått finalen

60 finalspelare genom åren kommer från Spanien, 54 från Tyskland och 45 från Italien. Och efter årets final kommer Spanien och Italien befästa sina positioner.

– Det är länder som har framgångsrika lag under Champions League-åren. Milan, Juventus och Barcelona och så vidare. Dessutom exporterar man mycket bra spelare, exempelvis till Premier League, säger SVT:s fotbollsexpert Markus Johannesson.

Blomqvist: Engelska spelarna inte tillräckligt bra

Först på sjunde plats kommer engelsmännen (23 spelare) – trots att Premier League brukar kallas för världens bästa liga.

– England får nog helt enkelt inte fram tillräckligt många spelare som tar en plats i topplagen i Premier League. Dessutom är det få engelska spelare som går utomlands, säger Jesper Blomqvist, som startade CL-finalen 1999 mot Bayern München.

Fyra svenskar har nått finalen

Ytterligare tre svenskar har deltagit i en CL-final: Patrik Andersson (2001), Henrik Larsson (2006) samt Fredrik Ljungberg (2006).

Blomqvist ser fram emot lördagens final.

– Det blir otroligt spännande. Barcelona är ju extremt heta just nu, men är det något lag som kan störa dem så är det Juventus. De spelar ett otroligt uppoffrande spel och är duktiga på det taktiska. Man har stora chanser att överraska.

Vilket land kommer spelarna i CL-finalerna ifrån? (sedan 1992)

1. Spanien 60 st

2. Tyskland 54 st

3. Italien 45 st

4. Frankrike 35 st

5. Brasilien 30 st

6. Nederländerna 25 st

7. England 23 st

... 12. Sverige 4 st (delad plats)

Vilket land kommer finalklubbarna i CL ifrån? (sedan 1992)

1. Spanien 12 finallag

2. Italien 11 finallag

3. Tyskland/England 8 finallag

5. Frankrike/Nederländerna 2 finallag

7. Portugal 1 finallag

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Champions League 2014-2015

Mer i ämnet